Bezglutenowe, bezcukrowe Hity

Zdrowe ciastka istnieją? No dobra, jak smakują ciastka Hity, każdy wie- chrupiące, z tak tłustym kremem, że nasz mózg z radości robi salta i krzyczy „CUKIER”! Co się dzieje później z naszym ciałem? Wzrasta glukoza we krwi, mamy wyrzut insuliny, trzustka pracuje na pełnych obrotach, a w naszych biodrach komórki tłuszczowe puchną. Nas mdli od nadmiaru cukru, słodkośći i różnych śliczności i przysięgamy sobie, że nigdy w życiu nie włożymy do ust żadnych ciastków, o nie, na pewno już nikt mnie nie namówi, ale zjem ostatnią paczkę, żeby potem mnie nie kusiło!

A gdyby tak zjeść zdrowe ciastka tj.  ciastko, które jest wysokobiałkowe, naturalnie słodkie, bez grama masła a mimo wszystko takie przyjemnie smaczne? Takie ciastko, po kórym trzustka nadal będzie mogła pracować bez nadgodzin?

Przedstawiam bezglutenowe, bezcukrowe Hity- zdrowe ciastka. Jeśli wierzysz, że smakują jak ich sklepowy odpowiednik, to jesteś naiwny, ale! Ale… są mocno orzechowe i naprawdę smaczne, stanowią idealną przekąskę między posiłkami. Jedno ciastko sprawi, że będziesz mieć dość, a ochota na słodycze zostaje zaspokojona- od teraz z pogardą będziesz spoglądać na sklepowe słodycze, a wózek skierujesz ku półce z puszkami ciecierzycy.

1 Zdrowe ciastko zawiera:

  • ok 200 kcal
  • 40g węglowodanów
  • 3g tłuszczu
  • 8g białka
  • 5g błonnika

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 jajo
  • 4-5 łyżek mąki owsianej
  • 75g daktyli
  • 3 łyżki kakao

Ciecierzycę przepłucz. Zblenduj DOKŁADNIE z dodatkiem jaja, ksylitolu, proszku do pieczenia i masła orzechowego. Dodaj mąkę owsianą bezglutenową i ponownie zblenduj. Formuj łyżką ciacha i piecz ok 20-25 minut w 220 stopniach do zarumienienia. Jeśli ostudzisz ciacha na kratce to będą chrupkie, serio serio!

No dobra, ciacha się pieką, to w tym czasie róbmy krem. Daktyle zalej wrzątkiem, odstaw na 15 minut, odlej wodę i zblenduj daktylasy z kakao na gładki krem. Ciacho posmaruj kremem i nałóż na to drugie ciacho. I już.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *