Brownie z fasoli! Bez cukru, bez mąki

Dobre słodycze to takie, które obok świetnego smaku dostarczają nam także wartości odżywczych. To ciasto nie zawiera sacharozy (cukru stołowego), a ma w składzie dobre kwasy tłuszczowe omega 3, białko, magnez i potas. Wszystkim niedowiarkom mówię- w smaku jest pyszne, nie czuć fasoli. Jedyny minus jest taki, że ciacho się trochę kruszy. Ale to minus do przeżycia i przełknięcia 🙂 Takie ciacho jak najbardziej możecie jadać na podwieczorek w ramach dobrze zbliansowanej diety. Uwaga- nie jest zbyt słodkie, jest mocno kakaowe. Więc jeśli lubicie bardzo słodkie smaki dodajcie o 2 łyżki ksylitolu więcej. Dla mnie było idealnie słodkie 🙂

Wartości odżywcze 1 kawałka:

  • 193 kcal
  • 3g błonnika
  • 26g węglowodanów
  • 7g białka
  • 10g tłuszczu

Składniki na 5 porcji (malutka blaszka):

  • 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
  • 1 jajko (w wersji wege użyjcie zblendowanego banana)
  • mała garść orzechów włoskich
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 6 łyżek ksylitolu (cukru brzozowego- do kupienia w każdym większym sklepie, ewentualnie miodu )
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Plan akcji- rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Fasolę dokładnie płuczemy z zalewy, nastepnie zwykłym blenderem ręcznym miksujemy DOKŁADNIE. Dodajemy jajo, olej i miksujemy ponownie. Dodajemy kakao, ksylitol. proszek do pieczenia, orzechy i miksujemy znów (orzechy zmielą sie na drobniejsze, fajne kawałki). Całość przenosimy do małej blaszki wyłożonej papierem od pieczenia. Uwaga- masa będzie gęsta, tak ma być 🙂 Pieczemy 25-30 minut do suchego patyczka.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *