Bułeczki pełnoziarniste w 30 minut!

Rewelacyjne bułeczki pełnoziarniste, wysokobiałkowe, w zaledwie 30 minut! Jeśli myślicie, że bycie perfekcyjną Panią Domu wyjmująca ciepłe, zdrowe (!) bułeczki z piekarnika w sobotni poranek jest dla nienormalnych, to spójrzcie na ten przepis! 30 minut roboty i bułeczki pełnoziarniste z twarogu lądują na waszym stole. Jeśli skrzywiliście się na dźwięk słowa ”twaróg”, to chcę Was uspokoić- nie będziecie go czuć. Bułeczki są na proszku do pieczenia, rosną tylko trochę, są mięciutkie i znikają jak szalone. Polecam z całego serduszka!

1 bułka zawiera:

  • 180 kcal
  • 3g błonnika
  • 22g węglowodanów
  • 5g tłuszczu
  • 11g białka

Składniki na 6-8 mini bułek:

  • 200g twarogu
  • 3 łyżki mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 białka jaja
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250g mąki pełnoziarnistej
  • mak lub inne ziarna

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Mąkę i proszek przesiać. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Uformować 6-8 bułeczek, każdą obtoczyć w maku. Piec ok. 20 minut aż będą złoto- brązowe. Jeść ciepłe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *