Nadeszła jesień, w ruch poszły parasole, ciepłe buty i szaliki. Przy zmianie pogody bardzo łatwo o spadek odporności- osłabiony organizm jest podatny na grypę i opryszczkę. Jak chronić się przed zimnem- każdy wie: wystarczy ciepło sie ubrać. Ale jak chronić organizm… od wewnątrz? Czyli- dieta i odporność!
Kluczem do zachowania dobrej kondycji i odporności w okresach przesileń jest urozmaicona dieta. Udowodniono, że niedobory witamin i składników mineralnych zaburzają odpowiedź immunologiczną organizmu. Kluczowe znaczenie mają tutaj witaminy A, E, C oraz witaminy z grupy B. cynk, selen i żelazo, ale bez problemu znalazłabym doniesienia naukowe mówiące o znaczeniu innych składników. Wniosek jest jeden: najwiażniejszym zaleceniem w profilaktyce przeziębień jest urozmaicenie diety, czyli spożywanie różnych grup pokarmowych. Nasuwa się natomiast pytanie: na jakie konkretnie produkty zwrócić uwagę, aby wzmocnić odporność?
- podstawą diety powinny być świeże warzywa i owoce, najlepiej w formie surówek, koktajli, czy przekąsek. Wybierajmy owoce i warzywa sezonowe: w każdym posiłku powininniśmy zjadać owoc lub warzywo. Tylko wtedy mamy pewność, że nasze zapotrzebowanie na witaminy zostaje zaspokojone. Szczególnie polecane są: marchew, natka pietruszki, papryka czerwona, buraki, cebula, czosnek, brokuły, jarmuż, maliny, jagody, truskawki, jabłka i śliwki
- odporność zaczyna się w jelitach, dlatego warto wzmocnić mikroflorę jelit. W tym celu wzbogać swoją dietę o jogurt naturalny, kefir, maślankę, ogórki kiszone, kapustę kiszoną i płatki owsiane.
- za prawidłowe funkcjonowanie organizmu i układu immunologicznego odpowiadają także kwasy tłuszczowe o działaniu przeciwzapalnym, o których pisałam wielokrotnie. Wprowadź do menu tłuste ryby morskie niehodowlane, oleje lub oliwy tłoczone na zimno, siemię lniane, orzechy włoskie, nasiona chia.
- korzystaj z naturalnych wzmacniaczy odporności, czyli np. dobrego polskiego miodu. 1 łyżka dziennie dodana do jogurtu lub koktajlu będzie wystarczająca- pamiętaj, że herbata z miodem nie ma sensu, ponieważ w gorącej wodzie prozdrowotne właściwości miodu nikną
- z naprawą odporności wiąże się także eliminacja składników takich jak cukier, alkohol i żywność przetworzona
- warto włączyć do diety sok z żurawiny, aronii lub rokitnika- mają silne działanie antyoksydacyjne i chronią przed wolnymi rodnikami
Przykłady super- posiłków wzmacniających odporność:
- Sos czosnkowy na bazie jogurtu
- Sałatka z burakiem i śledziem
- Koktajl z jarmużem, sokiem pomarańczowym i jabłkiem
- Kanapka z razowego chleba z kiełkami brokuła, twarogiem i ogórkiem kiszonym
- Surówka z kapusty kiszonej
- Pesto z pietruszki i oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- Łosoś gotowany na parze
Muszę przyznać, że bardzo rzadko jestem przeziębiona- jem wszystkie produkty, które wymieniłam. Zaobserwowałam również, że stres jest bardzo silnym wyzwalaczem wszelkich problemów zdrowotnych: czasami warto sobie odpuścić, bo zdrowie powinno być na pierwszym miejscu.