Dieta w chorobie Hashimoto

Tarczyca jest niewielkim organem umieszczonym w dolnej części szyi. Niepozorny gruczoł pełni jednak super ważne funkcje: wytwarza hormony T3,T4 i kalcytoninę regulując metabolizm i wszystkie procesy energetyczne organizmu, a także wpływając na termogenezę (produkcję ciepła). Do produkcji hormonów niezbędne są składniki takie jak jod, selen i cynk.

Zapalenie tarczycy Hashimoto jest najczęstszą chorobą tarczycy. Aktualnie obserwujemy ciągły wzrost zachorowań na chorobę Hashimoto… Zapalenie ma charakter autoimmunologiczny, to znaczy, że nasz organizm atakuje własne komórki- w tym przypadku komórki pęcherzykowe tarczycy. Gruczoł jest powoli niszczony przez nasz własny organizm! Skoro w tarczycy wytwarzane są hormony, to jej destrukcja prowadzi do upośledzenia i zahamowania czynności gruczołu: hormony nie są wytwarzane, co skutkuje zachwianiem metabolizmu i objawami: zwolniony metabolizm i nadwaga, zaburzenia pamięci, poczucie zimna, depresja, osłabienie i zmęczenie, sucha skóra, zaparcia, utrata włosów, bóle stawów, zaburzenia miesiączkowania oraz niepłodność. Warto wspomnieć, że częściej chorują kobiety niż mężczyźni, a częstość występowania zwiększa się z wiekiem. Jakie się przyczyny Hashimoto? Niestety w większość to predyspozycje genetyczne- jeśli Twoja mama lub babcia choruje, istnieje ryzyko, że zachorujesz i Ty. Oprócz czynników genetycznych rolę odgrywają także czynniki środowiskowe, takie jak stres, infekcja, nadmiar jodu w diecie i niektóre lekarstwa.

Skoro w Hashimoto następuje zahamowanie wydzielania hormonów, to logicznym jest, że leczenie obejmuje podawanie tych brakujących hormonów. Oczywiście podawanie leków nie powoduje zatrzymania przyczyny choroby- z jakiegoś powodu tarczyca jest niszczona przez własne komórki. Należy zdać sobie sprawę z tego, że zapalenie Hashimoto oznacza nie problem z tarczycą, ale problem z nadaktywnym układem immunologicznym! Leki nie wpływają na przyczynę choroby, łagodzą jedynie objawy. Za to dobrze dopasowana dieta i modyfikacja stylu życia pozwalają zredukować ilość przeciwciał, odwrócić przebieg choroby,zapobiec innym chorobom i poprawić
samopoczucie.

Przyczyn upośledzenia układu immunologicznego może być mnóstwo, co jest też związane z przepuszczalnością jelit. Wiedziałeś, że leki popularnie stosowane na zgagę oraz antybiotyki mogą przyczyniać się do spadku wchłaniania m.in. żelaza i witaminy B12? Albo, że tabletki antykoncepcyjne wpływają na równowagę hormonalną, co również może być związane z chorobą Hashimoto? Albo, że chorzy na Hashimoto pięć razy częściej mają nietolerancję glutenu?

A teraz konkrety- co robić? Uwaga- każdy przypadek jest inny, zalecenia są natomiast ogólne:

  • całkowita eliminacja soi, czyli żegnaj sosie sojowy, kotlety sojowe, mleko sojowe i wszystko inne. Soja zaburza przejście T4 do T3
  • ograniczenie jodu, na pewno go nie suplementujemy, nie pijemy wody bogatej w jod, nie jemy sushi i nie solimy potraw
  • rzucenie palenia i alkoholu- nie ignoruj tego punktu, tylko rzucaj papieroski i niedzielne piwka, jeśli zależy Ci na swoim zdrowiu
  • stosowanie soku z cytryny np. na czczo z wodą: zwiększa to produkcję własnych enzymów trawiennych, czyli trawimy po prostu lepiej, a przy Hashimoto czynność układu pokarmowego jest niestety gorsza
  • zaleca się spożywanie ryb, szczególnie tłustych morskich oraz drobiu i mięsa, co zwiększa podaż ważnej witaminy B12. Mimo, że ryby są bogate w jod, uważam, ze warto je spożywać 1x w tygodniu dostarczając sobie ważnych kwasów omega-3
  • zwiększamy obecność w diecie warzyw i owoców, które są bogate w antyoksydanty
  • zwiększamy zawartość selenu- niedobór selenu może wyzwalać chorobę, czyli jemy jeden orzech brazylijski dziennie
  • ograniczamy kapustne warzywa ze względu na obecność goitrogenów
  • włączamy substancje o działaniu przeciwzapalnym: siemię lniane, nasiona chia, olej lniany, kurkuma
  • stosujemy dietę eliminującą produkty najbardziej alergizujące w Hashimoto tj. gluten, białka mleka, jaja- najlepiej wykonać test na nietolerancje pokarmowe, ale jeśli nie mamy takiej możliwości polecam dietę eliminacyjną pod okiem dietetyka
  • naprawiamy mikroflorę jelit poprzez eliminację przetworzonych produktów i włączenie pro- oraz prebiotyków (np. ogórki kiszone)
  • uwaga na kaszę jaglaną- w Hashimoto ją ograniczamy

Dieta w Hashimoto nie jest dietą łatwą, ale jeśli stosowana jest z konsekwencją może powodować stopniowe zmniejszenie przyjmowanych leków. Uważam, że warto chociaż spróbować zidentyfikować przyczynę upośledzonego układu immunologicznego i ją zwalczyć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *