Domowe obiady w wersji dietetycznej!

Jednym z najczęstszych problemów zgłaszanych przy stosowaniu diety jest… „ale Pani Agnieszko, co mam jeść na obiad, skoro lubię tradycyjnego schabowego, a nie jakąś soczewicę z indykiem?!”. I oczywiście można jeść ryż brązowy, kurczaka/ indyka i warzywa na parze,  ale nawet zatwardziałym fanom drobiu taki zestawienie w końcu się nudzi. Dlatego chciałam pokazać dzisiaj trzy domowe dietetyczne obiady i udowodnić, że wystarczy kilka trików, aby tradycyjne danie odchudzić. Te obiady wielokrotnie gościły u mnie w domu i nikt nigdy nie narzekał (domowników jest u mnie 2- w tym jeden to pies), ale nie przejmujcie się- ja sama pamiętam smak domowego kotleta i mizerii, dlatego ręczę za smak prezentowanych tutaj propozycji.

Dla przypomnienia- tradycyjny obiad składający się ze schabowego, kilku gotowanych ziemniaków i mizerii ma:

  • 781 kcal
  • 28g białka
  • 45g tłuszczu
  • 73g węglowodanów
  • 6g błonnika
  1. Pierś z kurczaka w panierce z płatków owsianych, ziemniaki opiekane, marchewka z groszkiem i mizeria na jogurcie greckim  

Na 2 porcje:

  • 400-500g ziemniaków
  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 3/4 dużego opakowania jogurtu greckiego
  • 1/2 ogórka
  • 2 garście płatków owsianych
  • dowolne przyprawy do kurczaka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 2 mrożone garście marchewki z groszkiem

Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, dodać np. majeranek, troszkę soli. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spryskiwaczem nałożyć olej (ok 1 łyżki)- chodzi nam o to, żeby rozprowadzić olej zużywając go jak najmniej. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni, ziemniaki będą się piec ok 20- 25 minut. Raz w czasie pieczenia warto zaglądnąć i je przemieszać.

W tym czasie: ogórka zetrzeć na tarce, posolić i zostawić. Garść płatków zmielić na mąkę, a drugiej garści nie mielić- to wszystko wymieszać i przełożyć na talerzyk. Na 2 talerzyku roztrzepać 1 jajo. Piersi rozbić jak na kotlety i przyprawić. Obtaczaj najpierw w jajku, a później w płatkach. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i smażyć kotlety z 2 stron.

W czasie smażenia zagotować wodę i wrzucić groszek z marchewką. Ogórki odsączyć z wody, dodać szczyptę soli, cukru, pieprzu i jogurt grecki, wymieszać. Wszystko nakładać na talerz.

 

13214886_10206401119974485_158418546_o

Wartości odżywcze tego obiadu:

  • 637 kcal
  • 55g białka
  • 22g tłuszczu
  • 66g węglowodanów
  • 9g błonnika

2. Kasza jęczmienna z kurczakiem i sosem słodko- kwaśnym  

Na 2 porcje:

  • 80-100g kaszy jęczmiennej
  • 100g kurczaka
  • 2 garście marchewki i fasolki szparagowej np. mrożonej
  • 1 puszka passaty pomidorowej
  • groszek zielony (ok garści)
  • 1 papryka czerwona
  • 3 plastry ananasa
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • ulubione przyprawy do kurczaka

Kurczaka pokroić w kostkę, obtoczyć w ulubionych przyprawach. Gotować na parze wraz marchewką i fasolką ok. 15 minut. W tym czasie ugotować kaszę jęczmienną i przygotować sos słodko kwaśny.

Pokroić cebulkę, ananasa i paprykę. Na rozgrzanej łyżce tłuszczu podsmażyć cebulę, dodać paprykę, ananasa, groszek i zalać całość passatą pomidorową. Gotować ok 10-15 minut dodając na końcu ocet i miód. Można doprawić chilli, ziołami i solą.

Kurczaka, kaszę i sos nakładać na talerz.

 

 

13214643_10206401712349294_278851395_o

Wartości odżywcze

  • 397 kcal
  • 18g białka
  • 7g tłuszczu
  • 64g węglowodanów
  • 7g błonnika

3. Pieczony z ziemniakami łosoś, sadzone jajo, warzywa i sałata w jogurcie greckim 

Na 2 porcje:

  • ok 300g łososia
  • 2-3 garście dowolnych warzyw
  • 4- 5 ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1/4 sałaty
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • ulubiona przyprawa do ryby
  • łyżka oleju rzepakowego

Piekarnik znów nagrzać do 210 stopni. Ziemniaka pokroić w kostkę, obtoczyć w majeranku, papryce, odrobinie soli i oleju. Łososia natrzeć przyprawami, zawinąć w folię aluminiową, odstawić, a ziemniaki włożyć już do piekarnika.

Zagotować wodę na warzywa. Sałatę poszatkować, dodać jogurt grecki, sól, pieprz, odstawić do lodówki. Do ziemniaków dołożyć rybę i od tego momentu piec całość 10-15 minut.

Warzywa włożyć do wrzątku gotować ok 8-10 minut, usmażyć jajo sadzone na patelni nieprzywierającej. Wszystko przełożyć na talerz.

13211186_10206401720789505_859977075_o

Wartości odżywcze

  • 616 kcal
  • 28g białka
  • 35g tłuszczu
  • 43g węglowodanów
  • 5g błonnika

Jak widzicie każda prezentowana przeze mnie wersja ma lepsze wartości odżywcze niż tradycyjny obiad. Wystarczy zatem kilka trików, aby danie odchudzić!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *