Fit banoffee pie

Fit banoffee pie, czyli kruchy, owsiany spód, karmelowo- orzechowa warstwa, bananki i śmietanowy wierzch. Pyszny sposób na przemycenie do diety płatków owsianych i daktyli. Ciasto jest idealne dla sportowców- zawiera węglowodany szybko przyswajalne i wolno przyswajalne. Bez pieczenia, wegańskie, bez cukru i bez glutenu. Przygotowanie zajmuje jakieś 15 minut, więc biegnij do kuchni i działaj!

Porcja zawiera:

  • 227 kcal
  • 5g białka
  • 9g tłuszczu
  • 31g węglowodanów

Składniki na małą blaszkę:

  • 150g płatków owsianych zmielonych na mąkę
  • 2-3 łyżki masła lub oleju kokosowego w wersji wege
  • 150g dobrej jakości daktyli suszonych
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 banan
  • puszka dobrze schłodzonego mleczka kokosowego (najlepiej marki Real Thai)

Daktyle zalej gorącą wodą, po 15 minutach odlej większość wody. Płatki owsiane zmiel na mąkę, połącz z 1/3 zblendowanych daktyli, łyżką kakao i roztopionym masłem. Wymieszaj dokładnie i wyłóż spód blaszki. Resztę daktyli zblenduj z masłem orzechowym- powstałą warstwą posmaruj spód. Nałóż plasterki banana skropione sokiem z cytryny. Oddziel twardą część z mleczka kokosowego od płynnej i ubij jak normalną śmietanę- potrwa to chwilę. Przygotowaną śmietaną posmaruj ciasto. Schowaj do lodówki na 2-3 godziny.

Smacznego!

 

2 thoughts on “Fit banoffee pie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *