Fit brownie bez pieczenia

Znudziła Ci się jaglanka lub owsianka? Nie ma problemu- przedstawiam śniadanie w formie… ciasta 🙂 Słodkie, kakaowo- orzechowe i pyszne fit brownie. Możesz dodatkowo wzbogacić takie brownie w odżywkę białkową, co zwiększy zawartość białka. Brownie jest bezglutenowe, wegańskie, bez cukru i w ogóle bez wyrzutów. A najlepsze jest to, że zjesz kawałek i jesteś najedzona/ najedzony do obiadu. Nic tylko wcinać 🙂

Wartości odżywcze na 1 porcję jak ze zdjęcia (bez odżywki białkowej):

  • 273 kcal
  • 3g błonnika
  • 31g węglowodanów
  • 15g tłuszczów
  • 6g białka

Składniki na małą blaszkę:

  • 100g kaszy jaglanej
  • 3-4 kostki gorzkiej czekolady 90%
  • 2-3 łyżki gorzkiego kakao
  • 2-3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego lub masła jeśli nie jesteś wege
  • 3-4 łyżki ksylitolu LUB 50-60g daktyli namoczonych i zblendowanych na gładką masę
  • OPCJONALNIE 30-40g odzywki białkowej (dajemy znaczne mniej ksylitolu lub daktyli)

Kaszę przepłucz dokładnie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zalej mlekiem ryżowym/ krowim lub wodą. Gotuj od czasu do czasu mieszając aż kasza wchłonie płyn, następnie odstaw na kilkanaście minut i dodaj czekolady, oleju masła orzechowego, odstaw na kolejne 15 minut. Dodaj do kaszy resztę składników i całośc dokładnie zblenduj. Spróbuj u w razie potrzeby dołóż kakao lub ksylitolu. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i uklep mokrymi dłońmi. Schowaj do lodówki i następnego dnia pałaszuj bez wyrzutów sumienia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *