Jabłkowo- serowe placuszki wiejskie

Ludzie, którzy jedzą pełnowartościowe śniadania są generalnie szczuplejsi i zdrowsi od tych, którzy te śniadania pomijają. Pijąc rano tylko kawę pobudzacie żołądek do wydzielania soku żołądkowego, który jest ”gotowy” do pracy nad jedzeniem, ale nie otrzymując żadnego pokarmu predysponuje do pojawiania się zapaleń, owrzodzeń i nadżerek błony śluzowej. Dlatego zachęcam wszystkich do jedzenia pełnowartościowych śniadań, do których należą np. jabłkowo- serowo placuszki. Są świetne dla osób na diecie, zawierają białko, węglowodany złożone i owoce, które rozkręcą nasz metabolizm. Jedzmy również owoce do południa, ponieważ jedzone wieczorem fermentują i odkładają się w niechcianych miejscach. Polskie jabłka są niskokaloryczne, wysokobłonnikowe, posiadają właściwości przeciwutleniające, co jest ważne, bo nasz organizm codziennie walczy z wolnymi rodnikami. Wspomóżmy go od wewnątrz! 

Coś na temat cynamonu- dodawajcie go do owsianek, kasz, owoców, twarogów… Cynamon zawiera bowiem substancje roślinne obniżające poziom cukru i tłuszczu we krwi. Oprócz tego ma właściwości afrodyzjakalne… 🙂 

Składniki na 2 osoby 
  • opakowanie serka wiejskiego 3% tłuszczu 
  • 2 jabłka 
  • 5 łyżek otrębów owsianych 
  • jajko
  • łyżka skrobii (np. kukurydzianej, ziemniaczanej) 
  • 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej 
  • kilka łyżeczek ziaren słonecznika 
  • łyżka cynamonu, 2-3 łyżki miodu, łyżeczka oleju 
Zaczynamy od odsączenia serka z zalewy np. na sitku, aby pozbyć się płynnej serwatki. Mieszamy pozostałość z jajkiem i otrębami. Zostawiamy na czas przygotowania jabłek i zrobienia kawy lub herbaty. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy bardzo drobno i dusimy na kropelce oleju lub masła z cynamonem i łyżką miodu aż do średniej miękkości, zostawiamy na 5 minut do ostygnięcia. Jabłka dodajemy do masy serkowej oraz uzupełniamy o mąkę, skrobię (opcjonalnie), słonecznik, miód, pół łyżeczki oleju, mieszamy dokładnie. Smażymy partiami małe placuszki na rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu pod przykryciem, na małym ogniu. Placuszki mają tendencję do rozpadania się, dlatego trzeba je maksymalnie dosmażyć. Podajemy posmarowane np. powidłem, masłem orzechowym. 
Smacznego! 

2 thoughts on “Jabłkowo- serowe placuszki wiejskie

  1. zrobiłam Twoje placuszki…jak dla mnie rewelacja. Zjadłam posmarowane masłem orzechowym i posypane moją własna "granolą" (rzucam na patelnie płatki owsiane, kokos, migdały, żurawinę, orzechy włoskie, słonecznik, rodzynki i podpiekam chwilę, aż zaczną się rumienić). Wszystko to dało efekt niebiańskiej rozkoszy w zdrowszej wersji.
    Placki pomimo tego, że faktycznie rozwalają się podczas pieczenia i trzeba je długo smażyć są warte zrobienia. Jak to się mówi za długie czekanie dobre śniadanie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *