Jedzenie w pracy: Kasza jaglana z tuńczykiem

Szał na kaszę trwa 🙂 Kasza jaglana jest jedną z bardziej wartościowych kasz. Dobrze ugotowana przypomina kaszę kus kus. Ja moją gotowałam w wodzie z dodatkiem oleju i soli, wcześniej starannie przepłukując. Poniższa sałatka jest bardzo smaczna, a przy tym szybka. W głównej roli białkowej znowu tuńczyk, ale możemy równie dobrze dodać kurczaka.
Wartość odżywcza całej sałatki (ok. 3 porcje):

  • kcal: 1002
  • białko: 58g
  • tłuszcz: 41g
  • węglowodany: 110g
  • błonnik: 12g

Składniki na ok. 3 porcje:
  • 7 łyżek kaszy jaglanej
  • 4 suszone pomidory w oleju
  • natka pietruszki (do smaku)
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 małe ogórki kwaszone
  • 1/2 czerwonej papryki
  • szczypta soli, pieprz
  • kilka zielonych oliwek
  • 1 łyżka majonezu+ 2 łyżki jogurtu greckiego
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Zostawić do ostygnięcia. Pokroić drobno oliwki, ogórki, paprykę i pomidory suszone, posiekać natkę. Wymieszać kaszę ze składnikami, dodać tuńczyka odsączonego z zalewy. W osobnym naczyniu wymieszać majonez z jogurtem, solą i pieprzem, dodać do sałatki.
Smacznego!

6 thoughts on “Jedzenie w pracy: Kasza jaglana z tuńczykiem

  1. Zawsze lepiej zrobić sobie coś smacznego i wartościowego w domu niż wydawać pieniądze w fastfoodach czy marketach na bagietki albo jakieś gotowe sałatki, napakowane chemią 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *