Szał na kaszę trwa 🙂 Kasza jaglana jest jedną z bardziej wartościowych kasz. Dobrze ugotowana przypomina kaszę kus kus. Ja moją gotowałam w wodzie z dodatkiem oleju i soli, wcześniej starannie przepłukując. Poniższa sałatka jest bardzo smaczna, a przy tym szybka. W głównej roli białkowej znowu tuńczyk, ale możemy równie dobrze dodać kurczaka.
Wartość odżywcza całej sałatki (ok. 3 porcje):
- kcal: 1002
- białko: 58g
- tłuszcz: 41g
- węglowodany: 110g
- błonnik: 12g
Składniki na ok. 3 porcje:
- 7 łyżek kaszy jaglanej
- 4 suszone pomidory w oleju
- natka pietruszki (do smaku)
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 małe ogórki kwaszone
- 1/2 czerwonej papryki
- szczypta soli, pieprz
- kilka zielonych oliwek
- 1 łyżka majonezu+ 2 łyżki jogurtu greckiego
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Zostawić do ostygnięcia. Pokroić drobno oliwki, ogórki, paprykę i pomidory suszone, posiekać natkę. Wymieszać kaszę ze składnikami, dodać tuńczyka odsączonego z zalewy. W osobnym naczyniu wymieszać majonez z jogurtem, solą i pieprzem, dodać do sałatki.
Smacznego!
Zamierzam zrobic ta salatke w weekend. Nie moge sie doczekac efektu! 🙂
ja chyba jutro na obiad ją sobie zrobię :3
Mam właśnie tuńczyka i też planuję zrobić z niego sałatkę. I właśnie nie miałam pomysłu z czym jeszcze ją zrobić. Podsunęłaś mi pomysł 😀
Zawsze lepiej zrobić sobie coś smacznego i wartościowego w domu niż wydawać pieniądze w fastfoodach czy marketach na bagietki albo jakieś gotowe sałatki, napakowane chemią 🙂
Uwielbiam tuńczyka, ale nie jadłam go z kaszą 🙂