Jedzenie w pracy: sałatka z kurczakiem

Większość z nas pracuje 8h dziennie lub spędza cały dzień na uczelni i nie jada obiadów. Jedzenie posiłków co 2-3 godziny pozwala utrzymać poziom glukozy na równym poziomie i zapobiec napadom głodu. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie posiłku do pracy, ta sałatka będzie dobrym wyborem. Jej przygotowanie zajmie Ci najwyżej 15 minut, a przy tym jest smaczna i zasobna w witaminę C, białko, kwas foliowy i korzystne tłuszcze roślinne.
Wartości odżywcze całej porcji

  • kcal: 452
  • błonnik: 10g
  • węglowodany: 33g
  • tłuszcz: 26g
  • białko: 29g

Składniki na 1 dużą porcję:

  • 100g mieszanki sałat
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 3 suszone pomidory w oleju
  • 1/3 zielonego ogórka
  • 1/2 piersi z kurczaka
  • sos musztardowy: 1,5 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu
Mięso z piersi kurczaka pokroić w drobne kawałki, obtoczyć w przyprawach i usmażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu. W tym czasie warzywa pokroić, sałatę porwać i wymieszać składniki sosu, dodać kurczaka i zapakować.
Smacznego!

6 thoughts on “Jedzenie w pracy: sałatka z kurczakiem

  1. Świetny przepis – wiele osób nie wie, jak ważne dla naszego zdrowia i organizmu jest spożywanie regularnie posiłków. Niestety sporo osób nie stosuje się do tych zasad i tym samym sobie szkodzi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *