W sieci pojawiło się wiele przepisów na ten bajeczny krem. Brakowało mi jednak jakiegoś przepisu z ominięciem mleka w proszku, czy kremówki. W ten sposób wymyśliłam pięcoskładnikowy krem, który oczywiście smakuje genialnie, jest bogaty w składniki odżywcze i przy okazji jest wegański 🙂 Migdały są bogatym źródłem witaminy E i dobrym źródłem witaminy B2. Działają dobroczynnie na włosy i skórę, ściany naczyń krwionośnych i obniżają poziom tzw. ”złego” cholesterolu.
Składniki na jeden mały słoiczek:
- 70g migdałów (u mnie płatki migdałów)
- 3 płaskie łyżki wiórków kokosowych (można dać mniej/ więcej)
- 2 łyżki miodu (można dodać inną substancję słodzącą)
- łyżka oleju rzepakowego lub z orzechów ziemnych
- mleko sojowe waniliowe ( u mnie Golden Soy)
Migdały zmiksować w malakserze tak długo aż zaczną się zbijać w grudki. Wtedy dolać olej i miód i wsypać wiórki kokosowe. Mielić około minuty, dwóch i dodawać stopniowo mleko do uzyskania pożądanej konsystencji, miksować dalej. Gotową masę przełożyć do słoiczka.
Możecie kremu użyć do kaszek, owsianek albo placuszków tak jak ja 🙂
krem przechowujcie w lodówce.
Smacznego!
Super! Przepis przyda się na pewno wielu osobą. Gratuluję wielu smakowitych potraw 🙂
Pozdrawiam i zapraszam na listę Top Blogi na str. znajdzprzepisy.pl 🙂
Zauważyłam, że masz kilka widtetów z innych str. na swoim blogu. Dlatego byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyła i do nas.
Już ponad 1100 blogerów zarejestrowało się u nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.
Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog
Życzę udanego weekendu! 😉
Taki krem to na pewno wspanialy dodatek do wszelkich owsianek, plackow i nalesnikow, a jak jeszcze jest calkiem zdrowy, to juz ideal 🙂
Pięknie na da się do wszystkich placuszków, które tak uwielbiam! Przepis zapisuję do wykorzystania jak najszybciej! 😀
Zapraszam do mnie: http://atqabreakfast.blogspot.com/
Lubię domowe smarowidła 😀
kolejny przepis do zrobienia zapisany w zakładkach pośród miliona innych… ale ten na pewno zrobię w ciągu kilku najbliższych dni a nie "kiedyśtam" 😉
uwielbiam takie domowe kremy 🙂 wiemy co w nich jest, i moim zdaniem są nawet lepsze od sklepowych 🙂
—-
z powodu problemów technicznych z blogiem musiałam przenieść go na adres breakfastofdreams.blogspot.com – zapraszam 🙂 (jeśli już Ci o tym pisałam to przepraszam za powtórzenie :))
Kocham sama sobie robić kremu, Nutelle, pasty i inne. Takiego Rafaello jeszcze nie robiłam ale nie wszystko stracone 😀 Świetny przepis 🙂
Ale pyszny przepis 🙂 Jak zwykle pozytywnie zaskakujesz.
wow, ten krem jest genialny !! jak rafaello to na 100% pysznie 😉
wspaniały! 🙂 ja nareszcie wykorzystałam nadmiar sezamu – zrobiłam sobie domową chałwę. sezam, miód, kakao i trochę zabawy robotem kuchennym. a jakie pyszności. poranna owsianka z chałwą to najlepszy zamiennik mcflurry z chałwą, jakie pojawiło się w znanym fastfoodzie spędzającym nam, dietetykom sen z powiek 😛
polecam i pozdrowienia!
Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! Brzmi świetnie 🙂
Taki domowy krem zawsze najlepszy! 🙂
O, czegoś takiego właśnie szukałam! Miałam taką ochotę na krem, a wszystkie przepisy, które widziałam, to; mleko w proszku, mleko zagęszczone, czekolada, a tu tak prosto! Dzisiaj robię 😀
zakochałam się w tym przepisie! koniecznie muszę to zrobic ;]
Robię go, robię 😀
można olej zastąpić np. oliwą z oliwek? bo nikt u mnie nie używa akurat tych a szkoda żeby się zmarnowały 😉