Krem z cukinii z fetą

Dobrym spsobem na zgrabną sylwetkę jest zjadanie codziennie zupy na bazie warzyw np. na lunch w słoiczku lub na kolację. Po pierwsze, dostarcza niewielu kcal, po drugie syci na długo, po trzecie jest pełna witamin i pyszna! Bardzo lubię poniższą, prostą propozycję, która stanowi świetną alternatywę kanapek.

Porcja bez chleba:

  • 68 kcal
  • 4g węglowodanów
  • 1g błonnika
  • 5g tłuszczu
  • 3g białka

Składniki na 4-6 porcji:

  • 1 cukinia
  • łyżeczka dowolnego tłuszczu np. oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • opcjonalnie 1/4 papryczki chilli, jeśli ktoś lubi ostry smak (ja dałam)
  • 50g sera feta
  • 50ml śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • 500ml wody lub bulionu warzywnego domowej roboty (nie pozwalam na używanie kostek z glutaminianem 😉

Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, ewentualnie chilli. Dokładnie przemieszać i po dwóch minutach dodać pokrojoną cukinię. Zalać bulionem i gotować do zmięknięcia. Pod koniec dołożyć fetę i śmietanę, zmiksować na krem. Podawać z kromką żytniego chleba.

7 thoughts on “Krem z cukinii z fetą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *