Marchewkowe placuszki

Nadeszła jesień i pogoda zdaje się nam o tym wyraźnie przypominać. Na jesienne, leniwe, weekendowe poranki nie ma lepszej recepty niż stanie przy patelni w piżamie i smażenie pięknie pachnących, aromatycznych placków. Jedzmy marchewki, jeżeli dbamy o skórę, z powodu zbawiennych właściwości karotenu, który oprócz właściwości upiększających poprawia działanie narządu wzroku. Pomarańczowe warzywo zawiera dużą ilość pektyn regulujących trawienie, a także witaminy C, czy kwasu foliowego.  

Składniki na jedną porcję:

  • 1 marchewka 
  • 1 małe jajko lub duże białko 
  • 1 czubata łyżka sera ricotta lub serka homo 
  • 1 łyżka ksylitolu lub innej substancji słodzącej 
  • szczypta cynamonu 
  • 5-6 łyżek płatków owsianych 
  • łyżka proszku budyniowego lub skrobii ziemniaczanej/ kukurydzianej
Marchewkę trzemy na tarce i dodajemy do niej jajko, słodzidło, cynamon, płatki owsiane, serek i proszek budyniowy, mieszamy i smażymy na małym ogniu z dwóch stron. Podajemy z jesiennym powidłem 😉 
Smacznego! 
         

14 thoughts on “Marchewkowe placuszki

  1. o nie! Po co Ty mi to kobietko robisz? 😛 czuję, że wiem co będę dzisiaj jadła na kolacje-mimo, że chyba to nie powinno być coś takiego! Ale marchewka, ale płatki owsiane <3 ;p

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *