Murzynek z parowaru

Ponieważ w nowym mieszkaniu nie posiadam piekarnika 🙁 muszę radzić sobie innymi sposobami. Ciasto z parowaru brzmi szokująco, ale zapewniam, że jest smaczne i nie wymaga użycia tłuszczu, który w cieście pieczonym nadaje charakterystycznych aromatów. W konsystencji zbite, ale nie suche i nie zakalcowate, mocno czekoladowe. Do parowania ciast można używać specjalnego pojemnika do ryżu lub silikonowych foremek.
Wartości odżywcze 1 porcji:

  • 200 kcal
  • 1,5g błonnika
  • 31g węglowodanów
  • 5 g tłuszczu
  • 7g białka

Składniki na 4 porcje:

  • 2 jaja kurze (osobno białka i żółtka)
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki cukru (możecie użyć ksylitolu, mi się już skończył)
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3 czubate łyżki kakao

Żółtka zmiksować z cukrem, dodac mleko i ponownie zmiksować. Przesiać mąkę z kakao, wymieszac drewnianą łyżką. Do masy dodać ubite na sztywno białka, wymieszac delikatnie. Masę przełozyć do pojemnika na ryż wyłozonego papierem do pieczenia. Parować 30-40 minut, zdjąć pokrywkę i delikatnie wyłożyć ciasto na kratkę, żbey nadmiar wody odparował.

Smacznego!

 

4 thoughts on “Murzynek z parowaru

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *