12722267_10205994192561554_1834591997_o

Owsiana tarta z czekoladowym kremem

Owsiana tarta z czekoladowym kremem to zdecydowanie świetna propozycja dla łasuchów. Nie zawiera cukru, a ilość dodanego tłuszczu jest minimalna. Olbrzymia zawartość błonnika, magnezu, potasu, witamin z grupy B. Daktyle są ponadto źródłem salicylanów, czyli można powiedzieć, że jest to tarta przeciwzakrzepowa 🙂 Ale uwaga- nie jedzcie więcej niż 1 kawałek ze względu na dużą zawartość błonnika w tarcie. Zdrowy deser, który dodatkowo świetnie smakuje. Planuję upiec tę tartę w formie mazurka na Wielkanoc!

1 kawałek dostarcza:

  • 154 kcal
  • 5g błonnika
  • 22g węglowodanów
  • 5g tłuszczu
  • 5g białka

Składniki na tartę (8 kawałków):

  • 1 szklanka otrębów owsianych (mogą być płatki owsiane zmiksowane na mąkę)
  • 0,6 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajo
  • 30g masła (weganie mogą użyć kokosowego)
  • 1-2 łyżki ksylitolu
  • kilka łyżek bardzo zimnej wody
  • 100g daktyli
  • 3-5 łyżek kakao w zależności od tego jak słodko lubicie 🙂
  • granat do dekoracji lub inny owoc (pomarańcza też świetnie pasuje)

Masło wyjmij z lodówki i posiekaj drobno. Dodaj otręby, mąkę, ksylitol, jajo i ugniataj rękami ciasto. W miarę ugniatania wlewaj po łyżce wody. Musisz otrzymać w miarę zwarte ciasto, które zawiń w kulkę i schowaj do zamrażarki na 15-20 minut. Piekarnik nagrzej do 200 stopni i w trakcie czekania na ciasto, zrób masę czekoladową. Daktyle zalej wrzątkiem, zaczekaj 5 minut, następnie odlej trochę daktylowej wody i miksuj na gładko. Dodaj kakao i ponownie miksuj w razie potrzeby dolewając daktylowej wody- konsystencja musi być kremowa.

Spód do tarty wysmaruj olejem. Wyjmij kulkę z ciasta z zamrażarki i rękami spłaszcz ją do wymiarów formy (zabawa trochę jak z plasteliną). Możesz to zrobić wałkiem. Piecz tartę ok. 20 minut do wyraźnego zrumienienia. Gotowy spód posmaruj kremem, dodaj pestki granatu i schowaj do lodówki na jakiś czas. Tartę należy kroić ostrym nożem zamoczonym w gorącej wodzie.

 

2 thoughts on “Owsiana tarta z czekoladowym kremem

  1. Cześć 😉 mogłabyś mi powiedzieć, jaką wielkość ma forma na tarte, w której ją przygotowałas? Dziękuję za inspirację i cieplutko pozdrawiam. 🙂

    1. 29 cm. Daj znać jak wyszło ciasto- lepiej zrobić troszkę więcej tego ciasta, bo ja miałam akurat „na styk” na moją formę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *