Pełnoziarniste jogurtowe ciasto ze śliwkami

Jeśli szukasz ciasta, które zapewni nieco błonnika, witamin z grupy B, porcję wapnia i nie zawiera za wiele tłuszczu oraz cukru- to ciasto jest dla Ciebie. Przede wszystkim jest szybkie, a 1 kawałek zawiera tylko:


– 200 kcal
– 6g białka
– 5g tłuszczu
– 35g węglowodanów (większość to węglowodany złożone, po których poziom cukru we krwi nie urośnie tak gwałtownie jak po np. pszennej mące)


Jest więc idealne na podwieczorek lub na 2 śniadanie w towarzystwie szklanki mleka lub kawy 🙂

Składniki na blaszkę- keksówkę:
• 2 szklanki mąki pełnoziarnistej np. Gdańskie Młyny
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• cynamon
• 3/4 szklanki ksylitolu
• 2 łyżki cukru wanilinowego
• 3 łyżki oleju rzepakowego
• 2 jaja klasy L
• 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
• 350-400g śliwek węgierek lub innych owoców
Aby nie wyszedł nam zakalec sekret tkwi przede wszystkim w użyciu jogurtu i jaj w temp. pokojowej. Wszystkie mokre składniki (jaja, olej, jogurt) miksujemy w jednej misce. Mąkę przesiać do drugiej miski razem z proszkiem do pieczenia, ksylitolem, cynamonem i cukrem, wymieszać. Mokre składniki wsypać do suchych, wymieszać niedokładnie dużą łyżką ok. 10 razy- tylko do połączenia się składników (ciasto jak na muffiny)- dzięki temu nie otrzymamy zakalca. Przełożyć do formy nasmarowanej masłem, na wierzch kładąc wydrylowane śliwki skórką do dołu i piec w 180 stopniach ok. 40 minut aż brzegi będą ciemno-złote.
Smacznego!