Jeśli szukasz ciasta, które zapewni nieco błonnika, witamin z grupy B, porcję wapnia i nie zawiera za wiele tłuszczu oraz cukru- to ciasto jest dla Ciebie. Przede wszystkim jest szybkie, a 1 kawałek zawiera tylko:
– 200 kcal
– 6g białka
– 5g tłuszczu
– 35g węglowodanów (większość to węglowodany złożone, po których poziom cukru we krwi nie urośnie tak gwałtownie jak po np. pszennej mące)
Jest więc idealne na podwieczorek lub na 2 śniadanie w towarzystwie szklanki mleka lub kawy 🙂
Składniki na blaszkę- keksówkę:
• 2 szklanki mąki pełnoziarnistej np. Gdańskie Młyny
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• cynamon
• 3/4 szklanki ksylitolu
• 2 łyżki cukru wanilinowego
• 3 łyżki oleju rzepakowego
• 2 jaja klasy L
• 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
• 350-400g śliwek węgierek lub innych owoców
Aby nie wyszedł nam zakalec sekret tkwi przede wszystkim w użyciu jogurtu i jaj w temp. pokojowej. Wszystkie mokre składniki (jaja, olej, jogurt) miksujemy w jednej misce. Mąkę przesiać do drugiej miski razem z proszkiem do pieczenia, ksylitolem, cynamonem i cukrem, wymieszać. Mokre składniki wsypać do suchych, wymieszać niedokładnie dużą łyżką ok. 10 razy- tylko do połączenia się składników (ciasto jak na muffiny)- dzięki temu nie otrzymamy zakalca. Przełożyć do formy nasmarowanej masłem, na wierzch kładąc wydrylowane śliwki skórką do dołu i piec w 180 stopniach ok. 40 minut aż brzegi będą ciemno-złote.
Smacznego!
smakowicie się prezentuje:)
Na takie ciacho chętnie bym się skusiła 🙂
ślinka mi cieknie na takie ciacho:)
coach outlet store online
hollister clothing store
coach purses
,kobe bryant shoes for kids
cheap nfl jerseys
mont blanc legend
nfl jerseys
burberry outlet
toms promo code
timberland boots
beats studio
uggs on sale
gucci belts
kobe bryant shoes 2015
hollister clothing store
toms outlet
ugg australia
tod's outlet
michael kors
coach factory store
ugg boots outlet
cheap oakleys
burberry outlet online
burberry sale
polo ralph lauren
hollister clothing store
louis vuitton purses
canada goose outlet
ray ban outlet
tod's shoes
Nie lubię tego ciasta :/