Każdy zna pesto z bazylii, ale nie każdy jadł pesto z jarmużu. Mogę Wam tylko powiedzieć, że jest bardzo smaczne i każdy niejadek zielonego zje z apetytem taki makaron. W połączeniu z kurczakiem gotowanym na parze lub smażonym na patelni bez użyciu tłuszczu stanowi pełnowartościowy obiad.
Mniam 🙂
Wartości odżywcze 1 porcji ze zdjęcia:
- 502 kcal
- 6g błonnika
- 46g węglowodanów
- 24g tłuszczu
- 27g białka
Składniki na 2 porcje:
- 5-6 garści makaronu pełnoziarnistego
- PESTO: 200g jarmużu, 2 małe ząbki czosnku, 4 łyżki pestek słonecznika, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1/2 łyżeczki soli
- 1 mały filet z kurczaka obtoczony w przyprawach
- opcjonalnie: parmezan
Na suchej patelni uprażyć na złoto pestki słonecznika. Do pestek dodać czosnek, sól i jarmuż, zmiksować. Dodać 3 łyżki oleju, zmiksować ponownie na pesto. Makaron ugotować al dente, a kurczaka obsmażyć na suchej patelni. Gorący makaron wymieszać z pesto, dodac kurczaka.
Smacznego!
nigdy nie jadłam takiego pesto, więc chętnie spróbuję 🙂
Wszędzie ten jarmuż ostatnio 😀 Uwielbiam w smoothies, czas wypróbować pesto.
Bardzo lubię takie obiady, pycha 🙂
Uwielbiam kurczaka.