Pesto z rukoli

Po obu zdanych sesjach czas relaksu.
Dzisiaj mam dla Was wspomniane w poprzednich postach pesto z rukoli. Smakuje świetnie, polecam zrobić więcej i trzymać w słoiczku w lodówce na awaryjny obiad.
Pesto z rukoli to dobre źródło witaminy C, karotenoidów i pierwiastków wpływających dobrze na funkcjonowanie układu krwionośnego. Orzechy nerkowca poprawią kondycję skóry i włosów, dostarczą dobrych tłuszczy i usprawnią pracę mózgu.
Składniki na 1 słoiczek:

  • 3-4 garście rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki orzechów nerkowca+ kilka włoskich
  • 3 łyżki dobrej jakości oleju/ oliwy
  • sól
  • łyżeczka soku z cytryny
Orzechy uprażyć. Rukolę zmielić blenderem z sokiem z cytryny, orzechami, solą, olejem i posiekanym czosnkiem. Gotowe pesto serwować z makaronem lub na kanapce.
Smacznego!

 

9 thoughts on “Pesto z rukoli

  1. A ja przez pół wakacji zastanawiałam się co zrobić z rukolą, której w ogródku wyrosło cztery razy więcej niż się spodziewałam… Za rok będę pamiętać o pomyśle na pesto!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *