Mleko wlane do kawy, łyżeczka cukru w herbacie, 3 łyżki oleju do smażenia, łyżka majonezu do sałatki i śmietanka w zupie… Tych kcal nikt nie liczy, prawda? A wiedzieliście, że z tych ”małych” polepszaczy potraw może nazbierać się niezła sumka energii? Z doświadczenia wiem, że przysłowiowa niewinna łyżeczka cukru i kawka ze śmietaną mogą nas kosztować do 700 kcal w bilansie energetycznym więcej! Jak to mówią grosz do grosza i będzie nadwaga W poniższym wpisie przedstawię zatem 10 prostych trików, dzięki którym schudniesz i zrzucisz bezboleśnie te nadprogramowe 2-3 kg bez drastycznej zmiany diety.
10 prostych trików, dzięki którym schudniesz
- Tłuste mleko wlewane do kawy zamień na te 0,5%- oszczędność 60 kcal
- Zamiast wlewać olej do smażenia/ sałatki bezpośrednio z butelki, kup specjalny spryskiwacz ( np. taki klik) i przed smażeniem tylko zwilżaj patelnię jednym psiknięciem- oszczędność 90-180 kcal
- Majonez to bomba kaloryczna, zamiast niego używaj jogurtu greckiego lub pasty z awokado- odpowiednio przyprawione są smaczne i na pewno lepsze dla naszej talii- oszczędność 90 kcal
- Pełnotłustą śmietanę zastąp 12%, potrawa nie straci na smaku, a straci kcal- oszczędność 50 kcal
- Masło zamieńna pastę z awokado lub serek kanapkowym, mniej tłuszczu= mniej kcal- oszczędność 30 kcal
- Jeśli nadal słodzisz napoje cukrem to natychmiast przestań. Jeśli nie potrafisz, użyj słodzików- na rynku jest obecnie taka różnorodność, że na pewno znajdziesz taki, który nie pozostawia gorzkiego posmaku. Spróbuj stewii, ksylitolu, mieszanki ksylitolu ze stewią, erytrytolu- oszczędność 10-50 kcal
- Do przygotowania pesto zużywamy wielu łyżek oleju. Trikiem, który pozwala na zmniejszenie ilości wlanego tłuszczu, jest dodanie do pesto zamiast 2-3 łyżek oleju, ugotowanej cukinii. Nie wpływa na smak, a daje fajną konsystencję- oszczędność 180 kcal
- Do przygotowania jajecznicy/ omletu dodaj 1-2 całe jaja. Resztę niech stanowią białka, nie dość, że oszczędzisz kcal, to jeszcze podkręcisz danie zwiększoną ilością białka- oszczędność 60 kcal
- Zamiast pić wody smakowe, które z nawadnianiem mają niewiele wspólnego, sam przygotuj swoją wersję- w dzbanku wymieszaj wodę, lód, miętę/ bazylię i cytrynę/ limonkę. Nie ma sztucznego smaku, świetnie nawadnia i nie ma również kcal- oszczędność 40 kcal
- Najlepszą techniką kulinarną jest gotowanie na parze, gdyż tracimy najmniej witamin i nie musimy dodawac do dań tłuszczu- oszczędność 90-450 kcal
Widzisz, nie musisz radykalnie zmieniać diety. Wystarczy kilka sprytnych rozwiązań, a Twoja sylwetka się poprawi! Przy czym Twoje dania wcale nie ucierpią. W Wy macie jakieś triki na odchudzenie potraw?