Ratatouille z kaszą jaglaną

Jarskie i aromatyczne danie. Można zamiast kaszy jaglanej użyć ryżu brązowego, ale polecam jednak kaszę, gdyż odkwasza organizm i ma szereg właściwości prozdrowotnych. Sos do kaszy na bazie warzyw jest dobrym źródłem potasu, dlatego z powodzeniem danie to można serwować osobom chorym na choroby układu krążenia.
Porcja ze zdjęcia zawiera:

  • 266 kcal 
  • 10,5 białka 
  • 7g tłuszczu
  • 46,5 węglowodanów 
  • 7g błonnika

Składniki na 2 porcje:

  • kasza jaglana- szklanka ugotowanej (można dać więcej, jeśli to ma być porcja obiadowa)
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 niedużej cukinii
  • 1/2 mniejszego bakłażana
  • garść pieczarek
  • 1/5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 150g koncetratu lub przecieru pomidorowego
Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. W tym czasie pokroić wszystkie składniki na półplasterki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć krótko posiekany czosnek oraz cebulę. Po zaromatyzowaniu oleju wrzucić wszystkie pozostałe składniki poza bakłażanem, minutę podsmażyć i zalać kilkoma łyżkami wody. Po 3-4 minutach dodać bakłażana. Całość od czasu do czau podlewać wodą do zmięknięcia warzyw. Doprawić słodką papryką, oregano i bazylią, szczyptą soli i pieprzu, zaciągnąć koncentratem i gotować kilka minut do zgęstnienia sosu. Podać z kaszą.

 

8 thoughts on “Ratatouille z kaszą jaglaną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *