Pstrąg nasz kochany jest niedoceniany 🙂 Dlaczego jadamy tak mało ryb? Przecież jest to świetne źródło kwasów omega 3, które zapobiegają chorobom cywilizacyjnym- miażdżycy, nadciśnieniu, otyłości zmniejszając poziom złego cholesterolu LDL, wspomagając pracę mózgu, zwiększając naturalną odporność organizmu! Jednym słowem trzeba zmienić proporcje, nie jedzmy ryb raz na miesiąc, tylko o wiele częściej. Poniżej prezentuję moją propozycję na jej podanie.
Nadmieniam również o moim fanpage’u na facebooku. Byłoby mi niezmiernie miło, gdybyście polubili moją stronę 🙂 LINK 🙂
Składniki na jedną osobę:
- Pstrąg wypatroszony
- 3 plastry cytryny
- 1 marchew
- 1 gałązka selera naciowego
- Świeży tymianek
- Pieprz, sól, łyżeczka masła
- 2 garście liści świeżego szpinaku
- ząbek czosnku
- 4 łyżki kaszy kuskus
Pstrąga myjemy, również w środku i osuszamy papierowym ręcznikiem. Marchewkę i seler kroimy w cienkie plasterki. Rybę doprawiamy solą i pieprzem, a do środka wkładamy część warzyw, plastry cytryny i gałązki tymianku. Pstrąga układamy na folii aluminiowej, kładziemy na nim resztę warzyw, gałązkę tymianku, odrobinę masła, zawijamy szczelnie i kładziemy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy szpinak- opłukujemy liście i dusimy na małym ogniu z solą i pieprzem oraz czosnkiem. Kuskus zalewamy wrzącą wodą i doprawiamy solą, czekamy aż wchłonie wodę (kaszę zalewamy 0,5 cm powyżej jej linii). Wszystko podajemy razem- tak przygotowana rybka jest soczysta, a warzywa zachowują swój smak.
Smacznego!
Cieszymy, się, ze mamy jednego sprzymierzeńca więcej w walce o jedzenie więcej ilości ryb 🙂
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Uwielbiam ryby i staram się ich jeść jak najwięcej, świetna propozycja!