PICT0006

Rybka!

Pstrąg nasz kochany jest niedoceniany 🙂 Dlaczego jadamy tak mało ryb? Przecież jest to świetne źródło kwasów omega 3, które zapobiegają chorobom cywilizacyjnym- miażdżycy, nadciśnieniu, otyłości zmniejszając poziom złego cholesterolu LDL, wspomagając pracę mózgu, zwiększając naturalną odporność organizmu! Jednym słowem trzeba zmienić proporcje, nie jedzmy ryb raz na miesiąc, tylko o wiele częściej. Poniżej prezentuję moją propozycję na jej podanie. 

Nadmieniam również o moim fanpage’u na facebooku. Byłoby mi niezmiernie miło, gdybyście polubili moją stronę 🙂 LINK 🙂

Składniki na jedną osobę:

  • Pstrąg wypatroszony 
  • 3 plastry cytryny 
  • 1 marchew 
  • 1 gałązka selera naciowego 
  • Świeży tymianek 
  • Pieprz, sól, łyżeczka masła 
  • 2 garście liści świeżego szpinaku 
  • ząbek czosnku 
  • 4 łyżki kaszy kuskus 
Pstrąga myjemy, również w środku i osuszamy papierowym ręcznikiem. Marchewkę i seler kroimy w cienkie plasterki. Rybę doprawiamy solą i pieprzem, a do środka wkładamy część warzyw, plastry cytryny i gałązki tymianku. Pstrąga układamy na folii aluminiowej, kładziemy na nim resztę warzyw, gałązkę tymianku, odrobinę masła, zawijamy szczelnie i kładziemy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy szpinak- opłukujemy liście i dusimy na małym ogniu z solą i pieprzem oraz czosnkiem. Kuskus zalewamy wrzącą wodą i doprawiamy solą, czekamy aż wchłonie wodę (kaszę zalewamy 0,5 cm powyżej jej linii). Wszystko podajemy razem- tak przygotowana rybka jest soczysta, a warzywa zachowują swój smak. 
Smacznego! 

2 thoughts on “Rybka!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *