Sałatka z ryżem i warzywami

Zdecydowanie królują u mnie przepisy w 5 minut 🙂 Do pracy przygotowuję sobie lunch rano, więc zależy mi na czasie. Ta sałatka jest oszczędna, pożywna i bogata w węglowodany, potas oraz witaminę C. Dzięki pestkom i awokado dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych, które usprawnią serce i mózg oraz odżywią włosy i paznokcie.
Składniki na 1 porcję:

  • 1 woreczek ryżu
  • Garść roszponki lub rukoli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mały ogórek zielony
  • 1/4 miękkiego awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego, kilka kropel soku z cytryny
  • sól, pieprz

Ugotowany ryż mieszam z siekanymi warzywami i łączę z tartym parmezanem, prażonymi pestkami dyni, solą, pieprzem. Całość polewam sosem: olej+ cytryna+ przeciśnięty ząbek czosnku.

Smacznego!

8 thoughts on “Sałatka z ryżem i warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *