Sernik zebra na daktylowym spodzie

Świąteczny sernik dla osób na diecie, albo prostu dla tych, którzy jak ja wyrzekli się cukru 🙂 Jest aksamitny, lekko orzechowy, a masa daktylowa nadaje mu ciekawej konsystencji. Nikt się nie zorientuje, że to dietetyczne ciacho, smakuje grzesznie 🙂 Najlepiej użyć twarogu wiaderkowego o maksymalnej zawartości tłuszczu wynoszącej 7%. Ja do mojego dodaję trochę masła, ale nie jest to dodatek konieczny. Z twarogiem nic nie robię, nie odsączam, a dietetyczny sernik wychodzi super!

1 kawałek dostarcza:

  • 291 kcal
  • 2g błonnika
  • 29g węglowodanów
  • 13g tłuszczu
  • 21g białka

Składniki:

  • 1kg sera wiaderkowego niskotłuszczowego
  • 4 jaja kurze
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ksylitolu (cukru brzozowego)
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki kakao
  • SPÓD: 150g daktyli, 150g nerkowców, 3 łyżki kakao

Daktyle zalej wrzątkiem. Nerkowce zmiksuj blenderem na drobniejsze kawałki. Kiedy daktyle będą się zmiękczać, zmiksuj krótko twaróg, topione masło, miód, ksylitol, mąkę i jaja (wszystko musi być w temperaturze pokojowej). Odlej od daktyli większość wody i zmiksuj daktyle na jednolitą masę, dodaj kakao i ponownie zmiksuj. Wymieszaj w misce nerkowce i masę daktylową- będzie przypominać w konsystencji gęsty, lepki krem- o to chodzi.

Tortownicę lub inną blaszkę wysmaruj masłem (ok łyżeczka wystarczy), przełóż całą masę daktylową i mokrą ręką rozprowadź równomiernie tworząc spód. Na spód wylej masę sernikową pozostawiając jednak 3 łyżki, do których dodaj kakao. Na wierzchu zrób wzorki masą kakaową. Piecz w 160 stopniach ok. 1h. Sernik powinien lekko się zezłocić i być sprężysty- wtedy wyłącz piekarnik i pozostaw sernik jeszcze 15-20 minut. Następnie studź w temperaturze pokojowej, a na noc wstaw go do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *