13633434_10206772323974353_1000255883_o

Śliwkowa rolada z musem czekoladowym

Na pomysł zrobienia rolady wpadłam przez przypadek- chciałam zjeść śliwki w czekoladzie, ale zrobiło mi się smutno jak przeczytałam skład: postanowiłam sama zrobić coś podobnego w smaku, coś jak dietetyczne ciasto. Wyszło przepysznie: korzenna, lekko kwaśna śliwka z orzechową nutą, przełamana mocnym, wytrawnym posmakiem pysznej czekolady. Wystarczy jeden maleńki kawałek, żeby się nasycić i dostarczyc organizmowi mnóstwo błonnika, magnezu, antyoksydantów i … szczęścia! Mimo, że jest to kaloryczny deser, to nie zawiera ani jednego składnika, który wywołuje skrzywienie na twarzy dietetyka, dlatego to dietetyczne ciasto :) Bezglutenowy, bezcukrowy, bez dodanego tłuszczu, a smakuje bardzo wykwintine. Jeśli jesteś wege, użyj do nadanie puszystości aquafaby, czyli ubitej piany z ciecierzycy jak zrobiłam to tutaj Wegański mus czekoladowy.

Porcja ze zdjęcia zawiera:

  • 164 kcal
  • 3g błonnika
  • 25g węglowodanów
  • 7g tłuszczu
  • 4g białka

Składniki:

  • 180g suszonych śliwek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 70g nerkowców (pasują też orzechy włoskie)
  • 50g płatków owsianych
  • 100g dobrej, gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 1-2 łyżki ksylitolu lub innej substancji słodzącej
  • 1 żółtko
  • 3 białka

Śliwki zalej gorącą wodą odstaw na 15 minut. Zblenduj orzechy i płatki na pył. Odlej wodę, w której moczyły się śliwki i zblenduj je na krem, dodaj mąkę owsianą i orzechową, wymieszaj. Kwadratową lub prostokątną, małą formę wyłóż folią spożywczą. Powstałą masę wyłóż na folię- masa będzie elastyczna jak surowe ciasto na pierogi.

Teraz zrób mus- czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (koniecznie w ten sposób). Ubij białka z szczyptą soli na sztywno. Płynną czekoladę wyjmij z kąpieli wodnej, chwile ostudź. Wmieszaj dokładnie trzepaczką żółtko i ksylitol. Ostrożnie wmieszaj pianę z białek. Mus wyłóż na śliwkową masę i schowaj do lodówki na 1-2h. Potem zwiń wszystko na roladę i owiń folią, schowaj ponownie do lodówki na minimum 1h. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *