Na pomysł zrobienia rolady wpadłam przez przypadek- chciałam zjeść śliwki w czekoladzie, ale zrobiło mi się smutno jak przeczytałam skład: postanowiłam sama zrobić coś podobnego w smaku, coś jak dietetyczne ciasto. Wyszło przepysznie: korzenna, lekko kwaśna śliwka z orzechową nutą, przełamana mocnym, wytrawnym posmakiem pysznej czekolady. Wystarczy jeden maleńki kawałek, żeby się nasycić i dostarczyc organizmowi mnóstwo błonnika, magnezu, antyoksydantów i … szczęścia! Mimo, że jest to kaloryczny deser, to nie zawiera ani jednego składnika, który wywołuje skrzywienie na twarzy dietetyka, dlatego to dietetyczne ciasto Bezglutenowy, bezcukrowy, bez dodanego tłuszczu, a smakuje bardzo wykwintine. Jeśli jesteś wege, użyj do nadanie puszystości aquafaby, czyli ubitej piany z ciecierzycy jak zrobiłam to tutaj Wegański mus czekoladowy.
Porcja ze zdjęcia zawiera:
- 164 kcal
- 3g błonnika
- 25g węglowodanów
- 7g tłuszczu
- 4g białka
Składniki:
- 180g suszonych śliwek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 70g nerkowców (pasują też orzechy włoskie)
- 50g płatków owsianych
- 100g dobrej, gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
- 1-2 łyżki ksylitolu lub innej substancji słodzącej
- 1 żółtko
- 3 białka
Śliwki zalej gorącą wodą odstaw na 15 minut. Zblenduj orzechy i płatki na pył. Odlej wodę, w której moczyły się śliwki i zblenduj je na krem, dodaj mąkę owsianą i orzechową, wymieszaj. Kwadratową lub prostokątną, małą formę wyłóż folią spożywczą. Powstałą masę wyłóż na folię- masa będzie elastyczna jak surowe ciasto na pierogi.
Teraz zrób mus- czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (koniecznie w ten sposób). Ubij białka z szczyptą soli na sztywno. Płynną czekoladę wyjmij z kąpieli wodnej, chwile ostudź. Wmieszaj dokładnie trzepaczką żółtko i ksylitol. Ostrożnie wmieszaj pianę z białek. Mus wyłóż na śliwkową masę i schowaj do lodówki na 1-2h. Potem zwiń wszystko na roladę i owiń folią, schowaj ponownie do lodówki na minimum 1h. Gotowe!