PICT0046

Sojowe orzeszki

Nie macie pomysłu na wprowadzenie nasion roślin strączkowych do jadłospisu?
Zróbcie orzeszki 🙂 Świetnie chrupią, są smaczne i przede wszystkim zdrowe. Można jeść je solo lub dodawać np. do sałatek.
To świetne źródło białka (34g w 100g), błonnika, potasu (100g pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania), wapnia, magnezu, żelaza niehemowego (dlatego dobrze łączyć soję np. z pietruszką albo papryką, żeby zwiększyć przyswajalność) oraz kwasu foliowego niezbędnego do prawidłowej pracy układu nerwowego. Ale uwaga- jest też kaloryczna. Szklanka suchych nasion zawiera 688 kcal.
Wartości odżywcze 1 porcji po przyrządzeniu:



– 267 kcal
– 24g białka
– 14g tłuszczu
– 12g węglowodanów
– 11g błonnika




Składniki na 2 porcje:


  • 3/4 szklanki suchych nasion soi
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • dowolne przyprawy: u mnie papryka słodka
Soję namoczyć wg instrukcji na opakowaniu. Nasiona wypłukać, dokładnie osuszyć i wymieszać z olejem i przyprawami. Wyłożyć na blaszkę i piec w 180-190 stopniach ok 30-45 minut, przewracając od czasu do czasu soję łopatką.
Smacznego!




10 thoughts on “Sojowe orzeszki

  1. Swego czasu bardzo często robiłam takie orzeszki… to naprawdę świetna i zdrowa (bo bardzo białkowa) alternatywa dla tradycyjnych orzeszków:)

  2. Robiłam kiedyś te "orzeszki"…i dlaczego o nich zapomniałam? A były naprawdę dobre. Trzeba kupić soję :)) Dziękuję za przypomnienie przepisu:)

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *