Wegański pudding jaglany Rafaello

Wegański pudding jaglany Rafaello to zdecydowanie najlepsze śniadanie tego miesiąca (do tej pory, ale kto wie co jeszcze wymyślę!). Lekko słodki i pożywny, byłam napchana takim małym, niewinnym słoiczkiem aż do 12:00. Chyba nie muszę mówić, że kasza jaglana jest teraz top trendy i każdy ją jada. No i całe szczęście, bo jest świetna, ma działanie zasadotwórcze i krzemionkę działającą jak balsam na naszą skórę, włosy i paznokcie. A jeśli nie lubicie kaszy jaglanej to wegański pudding jaglany Rafaello sprawi, że zmienicie zdanie… 🙂 Lubię tak przemycać kaszę do potraw, żeby nikt nie kręcił nosem. Nie przejmucie się tym, że pudding ma tyle kcal, bo pudding jaglany dostarcza nam przy tym multum wartości odżywczych! Jeśli jednak ktoś liczy kcal to sugeruję podzielić go na 2 porcje. Blendery w dłoń i do roboty- pudding jaglany sam się nie zrobi!

Wartości odżywcze całego słoiczka

  • 644 kcal
  • 5g błonnika
  • 77g węglowodanów
  • 33g tłuszczu
  • 12g białka

Składniki na 1 porcję

  • 4-5 łyżek suchej kaszy jaglanej
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki kokosowych wiórek
  • 1 łyżka masła migdałowego lub orzechowego
  • 100ml mleka kokosowego lub migdałowego

Kaszę upraż na suchej patelni aż zacznie ładnie pachnieć. Zalej wrzątkiem (dwa razy więcej wody niż kaszy) i gotuj w garnku na małym ogniu 12-15 minut aż kasza wchłonie całą wodę. Na końcu garnek przykryj pokrywką i odczekaj 15 minut. Ostudzoną kaszę zmiksuj z 1 bananem i wiórkami kokosowymi. Następnie dolej mleka i dodaj masło- zmiksuj ponownie na gładką masę. Przelej do słoiczka i schowaj do lodówki na rano. Pycha!

 

4 thoughts on “Wegański pudding jaglany Rafaello

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *