Wiosna na talerzu- fit Wielkanoc

Wielkanoc to dobry czas na odkrywanie wiosny na talerzu, chociaż nie ma jej za oknem 🙁
Tradycyjne jajko w koszulce na francuskiej grzance z razowego chleba przełożonego pesto z pietruszki, a wszystko podane na warzywach- i od razu jakoś tak wiosennej.
Składniki na 2 porcje:

  • 4 kromki czerstwego razowego chleba
  • 3 jajka
  • mleko
  • PESTO: pęczek pietruszki (tylko liście), garść prażonych pestek słonecznika, 2 ząbki czosnku,3 łyżki oliwy, sól, kilka kropel soku z cytryny
  • garść rukoli i kilka listków sałaty lodowej, pół czerwonej papryki, szczypiorek
  • sól, pieprz
Zaczniemy od przygotowania pesto- wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmielić do uzyskania konsystencji pesto. Aby usprawnić pracę można pesto przygotować dnia poprzedniego.
1 jajko rozkłócić w miseczce z mlekiem (ok. pół szklanki) na gładką masę. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu i maczamy w masie dokładnie 4 kromki chleba aż delikatnie zmiękną. Tosty smażymy z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej.
W czasie smażenia tostów wziąć mały garnek i zagotować wodę (musi tylko delikatnie bulgotać). Wodę zakwasić sokiem z cytryny lub łyżką octu, zrobić łyżką ”wir” w wodzie i w środek wiru wbić jajko (ułatwienie- jajko można wbić wcześniej do miseczki, wtedy mamy pewność, że nie pogubimy się w czynności ;)). Chwilkę odczekać i wbić drugie jajko. Odcedzać łyżką cedzakową i kłaść na talerzyk.
Podanie: rukolę i porwane liście sałaty kłaść na talerz, posypać kawałkami papryki, na to położyć 1 tost francuski, posmarować go grubą warstwą pesto, przykryć drugim tostem i również posmarować pesto. Na wierzchu układać jajka, posypać szczypiorkiem, solą i pieprzem.
Smacznego!

6 thoughts on “Wiosna na talerzu- fit Wielkanoc

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *