Zupa- krem z selera z grzankami

Delikatna w smaku, syta zupa. Odkryjcie bogactwo selera 🙂 To błonnikowa bomba usprawniająca pracę jelit. Seler zawiera także dużą ilość potasu, dlatego jest zalecany przy nadciśnieniu. Zupa dostarczy Wam także wapnia. Krem wyszedł smaczny, w sam raz na obiad. Podajcie go koniecznie z razowymi grzankami i pestkami słonecznika.

1 porcja z dodatkami ma:

  • 260 kcal
  • 9 g białka
  • 12 g tłuszczu
  • 38 g węglowodanów
  • 9 g błonnika

 

Składniki na 4 miseczki:

  • 1 spory seler (ok 500 g)
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1/4 cebuli
  • 1 szklanka meka
  • łyżeczka oleju rzepakowego, łyżeczka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • dodatki: kromka chleba żytniego, prażony słonecznik, łyżeczka oliwy czosnkowej

W garnku rozgrzać olej, dodać łyżeczkę masła i podsmażyć czosnek oraz cebulę ok. 1 minuty. Dodać pokrojony w kawałki seler i ziemniaki, zalać 2 szklankami wody do poziomu warzyw. Całość gotować ok 30 minut. Na koniec przyprawić sola, gałką, pieprzem i zmiksować na krem ze szklanką mleka. Chleb włożyć do tostera, opiekać do złotego koloru. Posypać zupę prażonymi pestkami słonecznika i kawałkami grzanek. Polać łyżeczką oliwy czosnkowej.

Smacznego!

 

2 thoughts on “Zupa- krem z selera z grzankami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *