Sezon na szparagi taki krótki, że trzeba się najeść! Lubię zupę szparagową za prostotę, świetny smak, niską kaloryczność i szybkie przygotowanie. Szparagi są bogate w potas, witaminę A, kwas foliowy i niacynę. Są wskazane dla osób cierpiących na nadciśnienie oraz świetne dla kobiet w ciąży i osób odchudzających się. Zapewniają także prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Zupa krem ze szparagów zawiera w 1 porcji:
- 100 kcal
- 2g błonnika
- 10g węglowodanów
- 6g tłuszczu
- 4g białka
Składniki na 3-4 porcje:
- 1 pęczek szparagów
- 1 duży ziemniak
- koperek
- łyżeczka masła klarowanego (w wersji wege masło kokosowe rafinowane)
- ząbek czosnku
- 100ml śmietany 12% (lub w wersji wege śmietanki sojowej)
- 2 szklanki domowego wywaru z włoszczyzny
Szparagi obierz obieraczką, aby pozbyć się twardych włókien, odetnij zdrewniałe końce jeśli jest taka potrzeba. Na maśle chwilę podsmaż posiekany czosnek, następnie dolej bulion, dodaj pokrojone szparagi i pokrojone ziemniaki. Gotuj ok. 20-30 minut aż warzywa zmiękną, dodaj śmietanę, sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i zblenduj wszystko dokładnie na gładki krem. Ja podaję z olejem rzepakowym tłoczonym na zimno, gruboziarnistym pieprzem i świeżymi ziołami.
Jeśli nie masz wywaru z włoszczyzny dodaj samą wodę- też będzie dobre.