Zupa tajska z krewetkami

Moja wersja pysznej i aromatycznej zupy tajskiej, przeobrażonej raczej na polską wersję tzn. bez trawy cytrynowej i innych trudno dostępnych dodatków. Zupa, którą prezentuje jest pomysłem na pożywny obiad, jednak nie byłabym sobą, gdybym dawałabym Wam coś bardzo kalorycznego 😉 Zupa ma też mnóstwo dobrych tłuszczów, cenne dla zdrowia aminokwasy pochodzące z krewetek, sprzyja odchudzaniu, gdyż podkręca metabolizm.
Porcja dostarcza:


515 kcal
3,5 g błonnika
 50 g węglowodanów
 28,5 g tłuszczu 
18 g białka

Składniki na 2 porcje:

  • pół opakowania krewetek koktajlowych
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • 2 papryczki chilli
  • 150 ml mleka kokosowego
  • curry, papryka słodka
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • papryka czerwona łagodna
  • kilka łyżek kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki sezamu
  • pół opakowania makaronu ryżowego
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, obsmażać krótko pokrojoną drobno cebulę, czosnek i papryczkę chilli oraz sezam. Nie dopuścić do przypalenia. Zalać pół szklanki wody lub bulionu warzywnego, dodać mleczko kokosowe z puszki, doprawić papryką słodką i pół łyżeczki curry (może być to pasta curry lub przyprawa w proszku). Do wrzącej zupy dodać krewetki, krojoną paprykę i sos sojowy, gotować 4- 5 minut. W miseczkach rozłożyć makaron ryżowy, zalać makaron zupą.
Smacznego!

4 thoughts on “Zupa tajska z krewetkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *