PICT0094

Bardzo czekoladowe ciasto z cukinii, bez mąki

Pyszne, czekoladowe ciasto z warzywem, lekkie i zwarte. Nie tak biszkoptowe jak cukiniowo- czekoladowe pancakes, bardziej przypomina murzynka. 

Ma mniej tłuszczu, cukrów i nie ma wcale mąki- to wystarczający powód do upieczenia. Bardzo dobrze wpływa na skórę, paznokcie, włosy, a także na stres (zawiera dużo magnezu w jednym kawałku). 


Składniki na jedną keksówkę 
  • jeden banan 
  • jedna cukinia 
  • garść zmielonych pestek słonecznika lub migdałów 
  • 1 całe jajko i 1 białko 
  • 3-4 łyżki fruktozy lub słodzika lub ksylitolu 
  • 3-4 łyżki kakao 
  • laska wanilii lub aromat waniliowy 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki otrębów owsianych 
  • łyżka oleju rzepakowego   
  • KREM (opcjonalnie) 2 łyżki serka homo 0%, łyżka jogurtu naturalnego, łyżka miodu płynnego
Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach, solimy i pozostawiamy na 15 minut. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Blendujemy banana z jednym jajkiem, drugie białko ubijamy na sztywną pianę. Garść słonecznika lub migdałów mielimy na mąkę w malakserze. Do masy bananowej dodajemy wszystkie mokre składniki oraz odsączony z nadmiaru wody mus cukiniowy, mieszamy i wsypujemy wszystkie suche produkty, a na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białka i ostrożnie łączymy wszystkie składniki. Masę przekładamy do wysmarowanej odrobiną oleju i wysypanej lnem mielonym lub otrębami blaszki. Pieczemy 20-30 minut aż do suchego patyczka. 
Można ewentualnie wierzch posmarować kremem i wstawić do lodówki na godzinę. 

Smacznego! 




8 thoughts on “Bardzo czekoladowe ciasto z cukinii, bez mąki

  1. Gratuluję zwycięstwa w konkursie. Więcej szczegółów znajdziesz na stronie sponsora nagród: https://www.facebook.com/BycKobietaFemin

  2. Blaszka mniej więcej 25 cm długości na 10cm szerokości (użyłam keksowej). Kawałek takiego ciasta to około 150-200kcal (zależy czy uzyjesz cukru czy ksylitolu i cy dodasz krem :))

  3. super dzięki, wyszło bardzo dobre! to już drugie ciasto w ciągu tygodnia z Twojego bloga. Dodawaj jak najwięcej takich przepisów, na PEWNO będę korzystać!! :):)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *