Pyszne, czekoladowe ciasto z warzywem, lekkie i zwarte. Nie tak biszkoptowe jak cukiniowo- czekoladowe pancakes, bardziej przypomina murzynka.
Ma mniej tłuszczu, cukrów i nie ma wcale mąki- to wystarczający powód do upieczenia. Bardzo dobrze wpływa na skórę, paznokcie, włosy, a także na stres (zawiera dużo magnezu w jednym kawałku).
Składniki na jedną keksówkę
- jeden banan
- jedna cukinia
- garść zmielonych pestek słonecznika lub migdałów
- 1 całe jajko i 1 białko
- 3-4 łyżki fruktozy lub słodzika lub ksylitolu
- 3-4 łyżki kakao
- laska wanilii lub aromat waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki otrębów owsianych
- łyżka oleju rzepakowego
- KREM (opcjonalnie) 2 łyżki serka homo 0%, łyżka jogurtu naturalnego, łyżka miodu płynnego
Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach, solimy i pozostawiamy na 15 minut. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Blendujemy banana z jednym jajkiem, drugie białko ubijamy na sztywną pianę. Garść słonecznika lub migdałów mielimy na mąkę w malakserze. Do masy bananowej dodajemy wszystkie mokre składniki oraz odsączony z nadmiaru wody mus cukiniowy, mieszamy i wsypujemy wszystkie suche produkty, a na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białka i ostrożnie łączymy wszystkie składniki. Masę przekładamy do wysmarowanej odrobiną oleju i wysypanej lnem mielonym lub otrębami blaszki. Pieczemy 20-30 minut aż do suchego patyczka.
Można ewentualnie wierzch posmarować kremem i wstawić do lodówki na godzinę.
Smacznego!
![](/wp-content/uploads/2012/04/PICT0094.jpg)
![](/wp-content/uploads/2012/04/PICT0099.jpg)
Gratuluję zwycięstwa w konkursie. Więcej szczegółów znajdziesz na stronie sponsora nagród: https://www.facebook.com/BycKobietaFemin
czy zamiast jogurtu mogą być 2 łyżki mleka i czy osolenie cukinie nie będzie wyczuwalne w cieście?
Świetny przepis. Cukinia nie jest wyczuwalna. Sprawdziłam i na pewno zrobię nie raz.
a blaszka jakiej wielkości?
I wiesz ile mniej więcej kalorii ma takie ciasto może?
Blaszka mniej więcej 25 cm długości na 10cm szerokości (użyłam keksowej). Kawałek takiego ciasta to około 150-200kcal (zależy czy uzyjesz cukru czy ksylitolu i cy dodasz krem :))
super dzięki, wyszło bardzo dobre! to już drugie ciasto w ciągu tygodnia z Twojego bloga. Dodawaj jak najwięcej takich przepisów, na PEWNO będę korzystać!! :):)
chce takie! jutro robię 😀 bo cukinia u mnie już jakiś czas zalega, trzeba ją jakoś wykorzystać 🙂