Ostatnimi czasy jem bardzo dużo owsianek na śniadanie- sycą, są zdrowe i smaczne. Dużo eksperymentuję, a smaczniejsze owsianki publikuję na blogu. Po ostatniej, kakaowo- orzechowej przyszedł czas na chałwę. Ponieważ boje się tych sklepowych, dla mnie za słodkich, zrobiłam sama masę chałowową w kilka minut. Sezam jest źródłem zdrowych tłuszczy, wapnia, fosforu, magnezu, zawiera też dużo lecytyny usprawniająca pracę mózgu.
Składniki na 1 porcję:
- DOMOWA CHAŁWA: ziarna sezamu uprażone na patelni, łyżka miodu
- pół szklanki mleka
- łyżeczka miodu/ łyżeczka masy kajmakowej
- 4 łyżki płatków owsianych
W malakserze lub młynku mielić tak długo uprazone ziarna sezamu aż staną się kleiste, wtedy dodać miód i mielić dalej- do uzyskania pożądanej konsystencji.
Do gotującego się mleka wsypać płatki owsiane i gotować około 5 minut do zgęstnienia masy. Odstawić owsiankę i dodać 1-2 łyżki wcześniej zrobionej masy chałwowej oraz dodać miód/ masę kajmakową, wymieszać, odstawić na minutkę i podawać.
Smacznego!
bajka!poezja smaku:)
bardzo lubię sezam, świetny pomysł na owsiankę 🙂
wspaniała 🙂 dla mnie dzień bez owsianki to dzień stracony :p
Wow! Zainspirowałaś mnie tym chałwowym połączeniem 🙂
Brzmi smakowicie. Lubię prażony sazam, a jak ma wyjść z niego sezam – tym bardziej. Czy można pominąć/zastąpić czymś masę kajmakową?
*wyjść chałwa, oczywiście 😉
jasne- miodem 🙂
Muszę wypróbować ten patent na domową chałwę, bo taka wersja owsianki brzmi przepysznie 🙂
O, definitywnie do wypróbowania! Z tym, że ja mam tahini 😀 Posłodzić i będzie pasować jak ulał!
kupnej chałwy nie lubię, ale taką domową to bym z chęcią zmajstrowała i dodała do owsianki, to musi byc pyszne:)
genialny pomysł na taką całkowicie domową owsiankę o smaku chałwy! 🙂
mniam ,boska jest ! dawno nie jadłam chałwy ,a ten smak pewnie pyszny 😉
nie wiem, która myśl mnie bardziej zachwyca – o domowej chałwie czy o owsiance z jej dodatkiem 🙂
Prezentuje się świetnie! Ale boję się chalwy – ostatni raz jadlam ją jakies 10 lat temu i… Zjadlam 'troche' za dużo… Tak czy owak – muszę dac jej chyba kolejną szansę!
tą domową chałwą podbiłaś moje serce (a raczej żołądek)!;p
kiedyś sparzyłam się do chałwy i ciężko mi się przemóc:D ale najwyższa pora!
Chałwę mogę jeść tonami:D
Chałwa *.* A już w owsiance to musi być niebo!
wow to musi byc pyszne;)
przecież ja mam chałwę w lodówce!
Uwielbiam takie owsiankowe kombiancje 🙂
wyglada fenomenalnie, gratuluję pomysłu!
Wygląda świetnie!Chałwę uwielbiam a w połączeniu z owsianką będzie jeszcze lepsza!-super;)
Choćbym nie wiem jak zrobiła owsiankę, nie mogę się do niej przekonać. Wiem, że jest źródłem zdrowia, ale jak do tej pory jedyna postać w jakiej zjadam płatki owsiane, to ciastka.
Nieładnie tak kraść czyjeś pomysły na owsianki. Może napiszesz do KOGO należał pomysł,hę? Podasz źródło linka?
Nieładnie kraść. Nieładnie zarzucać komuś kradzież. Podaj linka, sama jestem ciekawa komu 'ukradłam' pomysł, ''hę''?
http://poziomkowyelinownik.blogspot.com/2013/01/owsianka-pewniak-jogurtowo-chawowa.html
Elin z jej podziomnika który jest na durszlaku.Skoro się inspirowałaś nie kradłaś-to może napisz kim?
przeczytaj proszę jeszcze raz przepis Elin. Przeczytaj jeszcze raz mój przepis. Pomyśl. Wysnuj wnioski. Tyle z mojej strony, bo tłumaczą się tylko winni. Pozdrawiam 🙂