Pomysł na owsiankę inaczej: moje ulubione owsiano- orzechowe ciastko. Możecie przygotować je w mikrofali albo w piekarniku, chociaż wersja z piekarnika jest bardziej chrupiąca. Ja serwuje je z gorzką czekoladą i kawą latte, a dzień staje się lepszy 🙂
Wartości odżywcze ciastka z czekoladą:
- 520 kcal
- 20g białka
- 29g tłuszczu
- 48g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- 1 jajo lub białko jaja
- 5 łyżek mleka 2%
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru nierafinowanego
- 2 duże kostki czekolady 70%
- opcjonalnie proszek do pieczenia (1/3 łyżeczki)
Wymieszać dokładnie jajo z mlekiem. W malakserze zmielić na grubą mąkę płatki owsiane i orzechy włoskie. Do ‚mąki’ dodać cukier/ ksylitol i ewentualnie proszek do pieczenia. Wymieszać z masą jajeczną i przełożyć do wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piec 20 minut w 190 stopniach do suchego patyczka lub w mikrofali przez 3 minuty. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z łyżką mleka i polać ciastko.
świetny pomysł, lubię takie ciasteczka:)
cudowne ciacho!! 😉
świetne ciacho wyszły – takie pomysły mi się podobają 🙂
Bardzo fajne ciacho, chętnie wypróbuję:), kradnę więc przepis:)
Idealne na idealny poranek mniam <3
Genialne! 🙂
Marzenie łasucha, zdecydowanie 🙂
omniom mniommmm 😀
gdybym dała radę zjeść połowę to bym sobie takie zrobiła,hahaha 🙂
powiem szczerze, że są bardzo apetyczne:)