Fit banoffee pie, czyli kruchy, owsiany spód, karmelowo- orzechowa warstwa, bananki i śmietanowy wierzch. Pyszny sposób na przemycenie do diety płatków owsianych i daktyli. Ciasto jest idealne dla sportowców- zawiera węglowodany szybko przyswajalne i wolno przyswajalne. Bez pieczenia, wegańskie, bez cukru i bez glutenu. Przygotowanie zajmuje jakieś 15 minut, więc biegnij do kuchni i działaj!
Porcja zawiera:
- 227 kcal
- 5g białka
- 9g tłuszczu
- 31g węglowodanów
Składniki na małą blaszkę:
- 150g płatków owsianych zmielonych na mąkę
- 2-3 łyżki masła lub oleju kokosowego w wersji wege
- 150g dobrej jakości daktyli suszonych
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 banan
- puszka dobrze schłodzonego mleczka kokosowego (najlepiej marki Real Thai)
Daktyle zalej gorącą wodą, po 15 minutach odlej większość wody. Płatki owsiane zmiel na mąkę, połącz z 1/3 zblendowanych daktyli, łyżką kakao i roztopionym masłem. Wymieszaj dokładnie i wyłóż spód blaszki. Resztę daktyli zblenduj z masłem orzechowym- powstałą warstwą posmaruj spód. Nałóż plasterki banana skropione sokiem z cytryny. Oddziel twardą część z mleczka kokosowego od płynnej i ubij jak normalną śmietanę- potrwa to chwilę. Przygotowaną śmietaną posmaruj ciasto. Schowaj do lodówki na 2-3 godziny.
Smacznego!
Ile porcji zawiera przepis?
Osiem 🙂