Jabłecznik bez glutenu i bez cukru skradł nam podniebienia. Robi się błyskawicznie: jego podstawa to kruchy spód z dodatkiem mąki kokosowej, do tego cynamonowe jabłka i kruszonka. W cieście czuć lekko kokosową nutę. Jabłecznik jest pyszny i musisz go spróbować. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły z gałką lodów bananowych (skład: banan). To taki bezpieczny przepis- no bo kto nie lubi kruchego, maślanego ciasta?
Porcja dostarcza
- 241 kcal
- 10g tłuszczu
- 28g węglowodanów
- 7g błonnika
Składniki na 6 porcji:
- 5 łyżek mąki kokosowej
- 120g płatków owsianych zmielonych na mąkę
- 3-4 łyżki ksylitolu
- 1 jajo
- 1/4 kostki masła lub 50g oleju kokosowego rafinowanego
- 3 duże jabłka
- cynamon
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka łyżek zimnej wody
Wymieszaj mąkę kokosową, owsianą, ksylitol i proszek do pieczenia. Dodaj jajko, posiekane masło i szybo wyrabiaj ciasto. Pod koniec dodaj kilka łyżek wody, wyrabiaj jeszcze chwilę. Zwiń ciasto w kulę, zawiń w folię i schowaj do zamrażalnika na 15 minut. W tym czasie posiekaj jabłka i duś je z odrobiną wody w rondelku. Uzupełniaj wodę. Jabłka muszą być miękkie i nie mogą puszczać już soków ani wody- ciasto nie może nasiąknąć.
Wyciagnij kulę z lodówki. Zostaw trochę ciasta na kruszonkę. Małą foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyklej ciastem foremkę- nie jest tu potrzebny wałek, a wspomnienia z dzieciństwa- masą wyklejasz foremkę jak plasteliną 🙂 Ja rozpłaszczyłam ciasto dłońmi i było okej. Włóż spód do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok. 15 minut aż brzego będą złote. Wyjmij ciasto, posmaruj jabłkami spód. Dodaj kruszonkę na wierzch i wrzuć ciasto na kolejne 10 minut do piekarnika aż kruszonka stanie się złota.
Smacznego!