Kurczak w domowej pełnoziarnistej bagietce

Rewelacyjny pomysł na ciepłego kurczaka podawanego w letniej, domowej roboty bagietce pełnoziarnistej z podsmażanymi warzywami i sosem jogurtowym. Domowy slow- food, który dostarczy błonnika, białka, żelaza i zapewni energię na długi czas. Polecam zrobić każdemu!
Składniki na 2 duże, syte porcje:

  • NA BAGIETKi: 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (użyłam Lubella), pół opakowania drożdży instant, około szklanki ciepłej wody, sól
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1/4 cukinii
  • 1/4 awokado
  • kilka plasterków pomidora i papryki, kilka pieczarek
  • sos: kubeczek jogurtu naturalnego, 2 łyżki keczupu, ząbek czosnku, szczypta soli
  • przyprawy do kurczaka: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra (dowolność)
Przepis na bagietki pochodzi z tej strony i szczerze polecam- bagietki z tego przepisu są proste, szybkie i przepyszne. Zaczynamy od wymieszania przesianej mąki z drożdżami i solą, wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto aż stanie się elastyczne. Jak lepi się do rąk dosypujemy mąki. Ciasto przykrywamy i wkładamy do miski, a następnie do piekarnika ustawionego na minimalną temperaturę (około 30-40 stopni). Kiedy ciasto podwoi swoja objętość ponownie zagniatamy i formujemy 2 bagietki. Kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i dajemy im 10 minut, w tym czasie robiąc sos jogurtowy- mieszamy składniki i odstawiamy do lodówki. Bagietki pieczemy przez około 30-35 minut do wyraźnego zarumienienia w 200 stopniach. Studzimy w temperaturze pokojowej.
Pod koniec pieczenia bagietek pierś kurczaka kroimy wzdłuż na dwie mniejsze piersi, które przyprawiamy i smażymy na patelni teflonowej. Na drugiej patelni smażymy warzywa według uznania- w mojej wersji smażyłam tylko cukinię, a w wersji D. były to pieczarki. Lekko przesmażone piersi przykrywamy, aby ”doszły”- ważne, żeby nie przesmażyć piersi, bo będą suche, a sucha bułka i sucha pierś…. niedobrze!
Lekko przestudzone bagietki (ale jeszcze letnie) przekrawamy wzdłuż, smarujemy sosem jogurtowym, kładziemy awokado, paprykę i pomidora, na to kawałek piersi i znowu sos, a na wierzch ciepłe warzywa. Całość przykrywamy drugim kawałkiem bagietki ( element dekoracyjny, ja nie dałam rady zjeść drugiej połówki!). Zajadamy!
Smacznego!

 

10 thoughts on “Kurczak w domowej pełnoziarnistej bagietce

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *