Po obu zdanych sesjach czas relaksu.
Dzisiaj mam dla Was wspomniane w poprzednich postach pesto z rukoli. Smakuje świetnie, polecam zrobić więcej i trzymać w słoiczku w lodówce na awaryjny obiad.
Pesto z rukoli to dobre źródło witaminy C, karotenoidów i pierwiastków wpływających dobrze na funkcjonowanie układu krwionośnego. Orzechy nerkowca poprawią kondycję skóry i włosów, dostarczą dobrych tłuszczy i usprawnią pracę mózgu.
Składniki na 1 słoiczek:
- 3-4 garście rukoli
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki orzechów nerkowca+ kilka włoskich
- 3 łyżki dobrej jakości oleju/ oliwy
- sól
- łyżeczka soku z cytryny
Orzechy uprażyć. Rukolę zmielić blenderem z sokiem z cytryny, orzechami, solą, olejem i posiekanym czosnkiem. Gotowe pesto serwować z makaronem lub na kanapce.
Smacznego!
uwielbiam pesto z rukoli <3
dla mnie musi być obowiązkowo z pestkami słonecznika, najlepiej się komponuje wg mnie 🙂
Mniam, to musi być pyszne 🙂
fantastyczne pesto 🙂 uwielbiam rukolę więc na pewno wypróbuję 😀
to może jakiś przepis do pesto?;)
A ja przez pół wakacji zastanawiałam się co zrobić z rukolą, której w ogródku wyrosło cztery razy więcej niż się spodziewałam… Za rok będę pamiętać o pomyśle na pesto!
Jakoś nie lubię pesto;)
pesto z rukoli jeszcze nie jadłam, wygląda pięknie,więc musi smakować fantastycznie
Świetne pesto. Dodałam pestek słonecznika. Jest tak dobre, że wyjadłabym samo że słoiczka