Ciasteczka owsiane z orzechami

Płatki owsiane to mój ulubiony surowiec w kuchni. Po co komu kupne ciastka, skoro można mieć swoje ciasteczka owsiane, chrupiące i bez cukru? Można do nich dodać np. gorzkiej czekolady, siekanych suszonych owoców, czy dowolnych przypraw.

Jedno ciastko zawiera

  • 67 kcal
  • 2g białka
  • 4g tłuszczu
  • 7g węglowodanów
  • 1g błonnika

Składniki

  • 150g płatków owsianych zmielonych na mąkę
  • 50g masła lub oleju kokosowego
  • 4-5 łyżek ksylitolu
  •  2 jaja
  • opcjonalnie: cynamon
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • orzechy arachidowe na wierzch

1. Płatki zmiel na mąkę, wymieszaj z proszkiem i ksylitolem.
2. Masło posiekaj, dodaj do mąki owsianej, wbij jajka i zagnieć ciasto. Jeśli będzie za suche, dodaj kilka łyżek zimnej wody.
3. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, które spłaszcz w rękach i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde ciasteczko nakładaj orzechy. Dociśnij.
4. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni aż sie zarumienią. Studź na kratce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *