Większość z nas pracuje 8h dziennie lub spędza cały dzień na uczelni i nie jada obiadów. Jedzenie posiłków co 2-3 godziny pozwala utrzymać poziom glukozy na równym poziomie i zapobiec napadom głodu. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie posiłku do pracy, ta sałatka będzie dobrym wyborem. Jej przygotowanie zajmie Ci najwyżej 15 minut, a przy tym jest smaczna i zasobna w witaminę C, białko, kwas foliowy i korzystne tłuszcze roślinne.
Wartości odżywcze całej porcji
- kcal: 452
- błonnik: 10g
- węglowodany: 33g
- tłuszcz: 26g
- białko: 29g
Składniki na 1 dużą porcję:
- 100g mieszanki sałat
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 3 suszone pomidory w oleju
- 1/3 zielonego ogórka
- 1/2 piersi z kurczaka
- sos musztardowy: 1,5 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu
Mięso z piersi kurczaka pokroić w drobne kawałki, obtoczyć w przyprawach i usmażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu. W tym czasie warzywa pokroić, sałatę porwać i wymieszać składniki sosu, dodać kurczaka i zapakować.
Smacznego!
Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. 🙂 Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!
http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html
Szybki i prosty przepis, to mi się podoba 🙂
nie ma to jak dobra sałatka w przerwie cięzkiej pracy:)
Świetny przepis – wiele osób nie wie, jak ważne dla naszego zdrowia i organizmu jest spożywanie regularnie posiłków. Niestety sporo osób nie stosuje się do tych zasad i tym samym sobie szkodzi.
Mniam. Uwielbiam takie sałatki 🙂