Dobrym pomysłem na urozmaicenie odchudzania są zupy- lekkie i pożywne. Wbrew pozorom sery pleśniowe, czy żółte są wskazane w diecie nawet redukcyjnej, jednak np. 2 razy w tygodniu, a nie codziennie. Stanowią dobre źródło wapnia i podkręcają smak.
Porcja to ok.:
- 173 kcal
- 4g błonnika
- 17g węglowodanów
- 9g tłuszczu
- 9g białka
Składniki na standardowy garnek (6-8 porcji):
- 1 brokuł
- 1/2 cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- 1/2 szklanki mleka 2%
- 1 łyżka oleju+ 1 łyżeczka masła
- 80g sera Gorgonzola lub sera Lazur
Na łyżce oleju rozpuścić masło wraz z siekanym czosnkiem, szklić 1 minutę. Do czosnku dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać szklanką wody i gotową 15 minut. Po tym czasie dodać różyczki brokułów oraz pokrojoną w kostkę cukinię, zalać wodą do poziomu warzyw i gotować do zmieknięcia. Pod koniec gotowania dolać mleko, rozkruszyć ser, doprawić gałką muszkatołową, szczyptą pieprzu, solą i zmiksować na krem. Udekorować pestkami granatu i skruszonym serem dla przełamania smaku, posypać pieprzem.
Smacznego!
Nie lubię kremów z serem…