Mój pierwszy nowy post w tym roku!
Życzę Wam jednego- zdrowia, bo jeżeli ma się zdrowie, to wszystko zawsze idzie jakoś załatwić 😉
No a jak wiemy, w dużej części za nasze zdrowie odpowiedzialne jest odżywianie i styl życia, więc zapraszam na lekki, nawet dietetyczny, sernik z serków wiejskich!
Jest zwarty, puszysty, prawie nie opada, z nutą cytryny, z dużą ilością białka, na spodzie z ciastek pełnoziarnistych i zarodków pszennych, a w smaku kremowy i łagodnie serowy. Dla mnie świetny!
Składniki na jedną niewielką formę:
- kilogram serków wiejskich naturalnych ( u mnie 2 opakowania po 500g)
- 1/4 szklanki ksylitolu+ 1/4 szklanki cukru (lub pół szklanki cukru albo miodu)
- 1,5 cytryny (potrzebujemy skórki i soku)
- 4 czubate łyżki budyniu cytrynowego lub waniliowego
- 3 małe jajka lub 2 duże
- SPÓD: 2-3 łyżki oleju rzepakowego, 15 ciasteczek pełnoziarnistych, 3 czubate łyżki zarodków pszennych
Pokruszone ciastka umieszczamy w malakserze lub robocie kuchennym i dodajemy zarodków pszennych oraz pod koniec mielenia oleju. Musimy otrzymać konsystencję mokrego piasku. Na dno natłuszczonej formy wysypujemy pokruszone ciastka i wstawiamy do lodówki na 15-20 minut. W tym czasie rozdrabniamy blenderem serek wiejski (razem ze śmietanką) i miksujemy z jajkami. Cały czas miksując na małych obrotach dodajemy budyń i cukier. Do masy serowej dodajemy świeżo startej skórki z cytryny oraz wyciśnięty sok z cytryny, mieszamy i przekładamy do formy ze spodem. Pieczemy w 160- 170 stopniach przez 40-60 minut (sprawdzamy czy wierzch sernika jest ścięty a brzegi lekko rumiane). Wtedy wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik na ok. 30 minut, później wyjmujemy sernik i dajemy mu odpocząć przez godzinę w temperaturze pokojowej i minimum 3 godziny w lodówce.
Smacznego!
![](/wp-content/uploads/2013/01/PICT0063.jpg)
![](/wp-content/uploads/2013/01/PICT0066.jpg)
![](/wp-content/uploads/2013/01/PICT0045.jpg)
super ten serniczek , bardzo lubię wiejskie ,wiec w takiej wersji na pewno by mi posmakował 😉
Sernik z serków wiejskich? To musi być dopiero pyszne 😀 Nigdy nie robiłam, ale same te serki uwielbiam!
Oj ja również jestem wielką fanką serków wiejskich 🙂 Na serniczek chyba bym jednak nie wpadła!
Pozdrawiam 🙂
nie wpadłabym na taki dobry pomysł:D jestem bardzo ciekawa jego smaku
łaa, genialny ten sernik! przepis już zapisałam i wypróbuję jak najszybciej 😀
Nigdy nie piekłam sernika z serka wiejskiego. Ciekawy pomysł.
smakuje równie pysznie jak wygląda? 🙂
Smakuje lepiej, a ja podaję go z topioną gorzką czekoladą to już w ogóle :))))
pierwszy post, a w nim bardzo oryginalny przepis! dobrze się zapowiada Twoja tegoroczna praca nad blogiem 😀
ojej ja kocham serki wiejskie a taki sernik to marzenie… 🙂
ojej! ten przepis jest taki.. genialny!:)
Świetny przepis!
Tobie również zdrowia, duuużo zdrowia !!!
zdradzisz jakich dokładnie ciastek użyłaś?:)
Serio? Podoba mi się taki pomysł :d
już od dawna chciałam zrobić sernik z serków wiejskich ale jakoś nie miałąm pomysłu, Twój jest świetny 😉
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Super, wypróbuję przy najbliższej okazji 😀
Mniam, mniam proszę Pani!