PICT0012

Ciastko owsiane

Pomysł na owsiankę inaczej: moje ulubione owsiano- orzechowe ciastko. Możecie przygotować je w mikrofali albo w piekarniku, chociaż wersja z piekarnika jest bardziej chrupiąca. Ja serwuje je z gorzką czekoladą i kawą latte, a dzień staje się lepszy 🙂
Wartości odżywcze ciastka z czekoladą:

  • 520 kcal
  • 20g białka
  • 29g tłuszczu
  • 48g węglowodanów

Składniki na 1 porcję:
  • 1 jajo lub białko jaja
  • 5 łyżek mleka 2%
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru nierafinowanego
  • 2 duże kostki czekolady 70%
  • opcjonalnie proszek do pieczenia (1/3 łyżeczki)
Wymieszać dokładnie jajo z mlekiem. W malakserze zmielić na grubą mąkę płatki owsiane i orzechy włoskie. Do ‚mąki’ dodać cukier/ ksylitol i ewentualnie proszek do pieczenia. Wymieszać z masą jajeczną i przełożyć do wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piec 20 minut w 190 stopniach do suchego patyczka lub w mikrofali przez 3 minuty. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z łyżką mleka i polać ciastko.

 

9 thoughts on “Ciastko owsiane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *