Dietetyczny sernik czekoladowy z gruszkami

Ten sernik jest puszysty, pyszny, a co najważniejsze dietetyczny. Słodkość ciasta idealnie komponuje się z miękkością i kwaskowatością gruszek. Skoro jestem w ich temacie, warto wspomnieć o tych owocach kilka słów. Otóż gruszki są bogatym źródłem błonnika, który usprawnia trawienie i wzmaga uczucie sytości. Oprócz tego zawierają duże pokłady potasy u witaminy C. Są lekkostrawne i naturalnie słodkie. Mniam!
Przepis na małą blaszkę ( u mnie w formie keksowej)

  • pół kilograma sera chudego (ja użyłam Emilki 0,5%, do kupienia w Netto)
  • 3 łyżki kakao odtłuszczonego
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 10-12 łyżek cukru brzozowego (ksylitolu)
  • 3 jaja (osobno białka i żółtka)
  • 2 gruszki
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka utrzeć z ksylitolem/ cukrem, dodać twaróg, kakao i skrobię ziemniaczaną, a następnie całość zmiksować aż do połączenia składników. Ostrożnie wmieszać drewnianą łyżką pianę z białek. Do formy nałożyć połowę ciasta, nakryć kawałkami gruszek i zalać resztą ciasta. Piec około 80 minut w 160 stopniach. W połowie czasu pieczenia sernik przykryć folią aluminiową aby się nie spiekł z wierzchu. Po upływie czasu pieczenia wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik na 15 minut w cieple, później uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy kolejną godzinę, a następnie ciasto wyjmujemy. Sernik musi leżeć minimum 3 godziny w lodówce.
Smacznego!

 

 

36 thoughts on “Dietetyczny sernik czekoladowy z gruszkami

  1. Ten sernik musi smakować wspaniale 🙂 Zdałam sobie sprawę z tego, że w mojej karierze nigdy nie zrobiłam takiego w wersji tylko i wyłącznie kakaowej,, i to z owocami. Trzeba bedzie spróbować 🙂

  2. jak nie wygląda na sernik? xD
    wygląda bosko, wigotniutko i kremowo 😀 uwielbiam takie serniki!!
    gruszki działają też bardzo korzystnie na układ moczowy, to ważna właściwość przy jesiennych infekcjach :p

  3. czy sernik udalby sie bez dodatku maki ziemniaczanej? jakiej ewentualnie innej maki mozna by uzyc? czego mozna byloby uzyc zamiast cukru dla nadania ciastu slodkosci?

    1. Myślę, że sernik mimo to udałby się. Można ewentualnie dodać 2 łyżki skrobii kukurydzianej zamiast ziemniaczanej. Zamiast cukru polecam dodać ksylitol lub jeśli nie przeszkadza Tobie smak słodzika- stewię. Możesz też dać połowę cukru i i łyżeczkę stewii, gdyż jest słodsza od cukru.:)

  4. Właśnie wyjęłam sernik z piekarnika.Trochę zmieniłam składniki,zamiast skrobi ziemniaczanej dałam budyń waniliowy,zamiast cukru brzozowego – cukier trzcinowy.Resztę robiłam wg przepisu.Nie wiem, czy to efekt moich zmian,czy tak powinno być,bo serniczek opadł mi.Jeszcze go nie kroiłam bo gorący żeby wstawić do lodówki i nie wiem jak wygląda w środku.Czy to źle,że zrobiłam takie zmiany ?

    1. Na pewno nic sie nie stało, że zmieniłaś składniki- budyń czy skrobia nadaje podobnej konsystencji 🙂 Podejrzewam, że za krótko studziłaś sernik w gorącym piekarniku, ale nie przejmuj się- jak ubijamy pianę z białek i dodajemy do sernika prawie zawsze trochę opadnie 🙂 Jeśli opadanie sernika Ci przeszkadza to polecam do masy serowej dodawać CAŁE jajka, bez wcześniejszego ubijania białka. Po schłodzeniu w lodówce napisz jaki był w smaku:) Pozdrawiam

    2. Serniczek bardzo smaczny mimo,że nie taki wysoki jak na Twoich zdjęciach.Będę go piekła dla męża (i nie tylko)bo z niego wielki łasuch,ale na diecie.
      Bardzo chętnie skorzystała bym z innych przepisów dla osób będących na diecie niskocholesterowej.
      Pozdrawiam :)))

  5. W smaku pycha, urósł na jakieś 5 cm, po czym opadł na 1 🙁
    Naprawde nie opadł Ci, gdy otworzyłaś piekarnik w celu przykrycia gazetą? To był mój 3 zdrowy sernik i 3 oklapł 😛 znasz może jakieś sposoby?:)

  6. Zrobiłam – masakra!! To pierwsze ciasto w mojej karierze, które musiałam wyrzucić do śmietnika, bo było niestety niezjadliwe, a zrobiłam wszystko wg przepisu. Jestem mocno zawiedziona.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *