Rybka!

Pstr膮g nasz kochany jest niedoceniany 馃檪 Dlaczego jadamy tak ma艂o ryb? Przecie偶 jest to 艣wietne 藕r贸d艂o kwas贸w omega 3, kt贸re zapobiegaj膮 chorobom cywilizacyjnym- mia偶d偶ycy, nadci艣nieniu, oty艂o艣ci zmniejszaj膮c poziom z艂ego cholesterolu LDL, wspomagaj膮c prac臋 m贸zgu, zwi臋kszaj膮c naturaln膮 odporno艣膰 organizmu! Jednym s艂owem trzeba zmieni膰 proporcje, nie jedzmy ryb raz na miesi膮c, tylko o wiele cz臋艣ciej. Poni偶ej prezentuj臋 moj膮 propozycj臋 na jej podanie. 

Nadmieniam r贸wnie偶 o moim fanpage’u na facebooku. By艂oby mi niezmiernie mi艂o, gdyby艣cie polubili moj膮 stron臋 馃檪 LINK 馃檪

Sk艂adniki na jedn膮 osob臋:

  • Pstr膮g wypatroszony 
  • 3 plastry cytryny 
  • 1 marchew 
  • 1 ga艂膮zka selera naciowego 
  • 艢wie偶y tymianek 
  • Pieprz, s贸l, 艂y偶eczka mas艂a 
  • 2 gar艣cie li艣ci 艣wie偶ego szpinaku 
  • z膮bek czosnku 
  • 4 艂y偶ki kaszy kuskus 
Pstr膮ga myjemy, r贸wnie偶 w 艣rodku i osuszamy papierowym r臋cznikiem. Marchewk臋 i seler kroimy w cienkie plasterki. Ryb臋 doprawiamy sol膮 i pieprzem, a do 艣rodka wk艂adamy cz臋艣膰 warzyw, plastry cytryny i ga艂膮zki tymianku. Pstr膮ga uk艂adamy na folii aluminiowej, k艂adziemy na nim reszt臋 warzyw, ga艂膮zk臋 tymianku, odrobin臋 mas艂a, zawijamy szczelnie i k艂adziemy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy oko艂o 30 minut. W tym czasie przygotowujemy szpinak- op艂ukujemy li艣cie i dusimy na ma艂ym ogniu z sol膮 i pieprzem oraz czosnkiem. Kuskus zalewamy wrz膮c膮 wod膮 i doprawiamy sol膮, czekamy a偶 wch艂onie wod臋 (kasz臋 zalewamy 0,5 cm powy偶ej jej linii). Wszystko podajemy razem- tak przygotowana rybka jest soczysta, a warzywa zachowuj膮 sw贸j smak. 
Smacznego! 

2 thoughts on “Rybka!

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *