Wysokobiałkowe, dietetyczne placki, które stanowią świetne dietetyczne śniadanie. Swój zielony kolor zawdzięczają sproszkowanemu jarmużowi, który znacznie podnosi wartość odżywczą śniadania, bez zmiany smaku. Szczerze mówiąc nie wiem, czy gdzieś można kupić sproszkowany jarmuż- dostałam go od koleżanki, która bada jego właściwości 🙂
Wartości 4 placków:
- 329 kcal
- 36,2g białka
- 11,7g tłuszczu
- 22,1g węglowodanów
- 5g błonnika
Składniki na 4 placki:
- 1/2 opakowania tuńczyka z puszki
- 3 łyżki groszku zielonego (z puszki lub ugotowanego)
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 jajo
- sól, pieprz
- opcjonalnie- proszek z jarmużu 1 łyżeczka 🙂
- salsa: garść pieczarek, 2 suszone pomidory, 1/2 ogórka kwaszonego, łyżka oleju z suszonych pomidorów
- dodatek: łyżka jogurtu greckiego
- odrobina oleju do wysmarowania patelni
Jajo wymieszać z tuńczykiem, dodać groszek, mąkę, szczyptę soli, pieprz, wymieszać i smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oleju z 2 stron.
Pieczarki pokroić, poddusić, wymieszać z ogórkiem, suszonymi pomidorami i olejem.
Smacznego!
Może w takiej formie tuńczyk by mi posmakował 🙂
O, dziś na kolację planuje podobne pyszności. Placuszki z tuńczyka, cukinii i marchewki. Mniam!
Uwielbiam placuszki z tuńczyka, są bardzo pożywne 🙂