Jedzenie w pracy: sałatka z jajkiem

Praktycznie codziennie jem sałatki w pracy. Pomysłów na ich skład mam mnóstwo, a teraz chcę się z Wami podzielić jednym z nich. W kompozycji sałatek ważne, żeby dodać składnik białkowy np. jajo, tuńczyka, kurczaka lub twaróg, wtedy sałatka będzie pełnowartściowa i sycąca. Sałatkę jemy od razu po przygotowaniu, gdyż enzym zawarty w ogórku rozkłada witaminę C.


Wartości odżywcze 1 porcji

  • 384 kcal
  • 2g błonnika
  • 10g węglowodanów
  • 31g tłuszczu
  • 18g białka
 
Składniki na 1 porcję:
  • 1 jajo ugotowane na twardo
  • 1/5 zielonego ogórka (może być małosolny lub kwaszony)
  • 1 pomidor
  • kilka oliwek
  • 1/3 kulki mozzareli
  • 2 garście sałaty lodowej
  • sos: łyżka majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól
  • pieprz
Sałatę i warzywa pokroić. Przygotowac sos- majonez i jogurt wymieszać widelcem, dodać szczyptę soli, Dodać kawałki mozzareli i jajka. Posypać pieprzem.

 

6 thoughts on “Jedzenie w pracy: sałatka z jajkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *