Recenzja produktów od Soligrano

Firma Soligrano przysłała mi zestaw zbóż ekspandowanych do recenzji: otrzymałam kasze jaglaną, owies i grykę. Byłam bardzo ciekawa jak zboża sprawdzą się w moich ukochanych zdrowych ciastach. Co to znaczy, ze produkt jest ekspandowany? Ekspandowanie polega na gwałtownym rozprężeniu uprzednio rozgrzanego i będącego pod wysokim ciśnieniem ziarna. Otrzymujemy produkt o zwiększonej objętości, mocno odwodniony i chrupiący, o długim terminie przydatności do spożycia. Pamiętacie słynny ryż dmuchany (preparowany)? To własnie proces ekspandowania: „nadmuchanie” zboża.

Zalety produktu

Według norm żywienia węglowodany powinny dostarczać co najmniej 50% energii dziennej racji pokarmowej. Zboża ekspandowane zdają się być dobrym uzupełnieniem tej podaży: produkty, które ja testowałam nie posiadały żadnych dodatkowych składników typu cukier, czy sól. Firma Soligrano ma w asortymencie również produkty bezglutenowe- obecnie jest duże zapotrzebowanie na tego typu żywność, co stanowi kolejny plus. Największą jednak dla mnie zaletą jest zastosowanie ziaren w diecie redukcyjnej- przykładowo szklanka ekspandowanej kaszy jaglanej ma ok 70 kcal, a świetnie syci z różnymi dodatkami. Produkt ten jest nieocenionym surowcem przy przygotowywaniu dietetycznych deserów. Poniżej przedstawiam Wam tylko trzy pomysły na dietetyczne słodycze, które dostarczają wartości odżywczych, ale prawda jest taka, że zastosowań kulinarnych może być mnóstwo. Ostatnim plusem jest zdecydowanie… smak! Bardzo odpowiada mi taka przeskąska np. jako składnik muesli, który nie ma za dużo kcal. Dużym atutem jest chrupkość ziaren i to, że pochodzą z ekologicznych upraw. Cena też wydaje się w porządku- jedna paczka to koszt około 5-6 zł.

Wady

Niestety proces ekspandowania zachodzi w wysokiem temperaturze, dlatego produkt finalny cechuje mniejsza zawartość witamin i składników mineralnych w stosunku do produktu matrycowego. Inną wadą takich wyrobów może być relatywnie wysoki indeks glikemiczny, jednak rzadko jemy takie ziarna same- najczęściej dodajemy inne składniki np. nabiał lub orzechy, które mogą zmniejszyć ładunek glikemiczny posiłku.

Podsumowanie

Jestem zdecydowanie na tak! Zresztą już zużyłam moje trzy opakowania i jutro kupuję następne. Dla mnie to fajne urozmaicenie diety. Należy jednak pamiętać, że jest to produkt mimo wszystko przetworzony i nie rekomendowałabym nadużywania. Jak zwykle, umiar pozostaje kluczem. Na koniec mam dla Was pomysły wykorzystania produktów.

Kinder Country

Składniki:

  • SPÓD: 120g płatków owsianych, 2 łyżki kakao, 70g daktyli, 30g masła lub oleju kokosowego, 2 łyżki masła orzechowego
  • KREM: 2-3 garście ziaren ekspandowanych (u mnie owies i kasza jaglana), 250ml mleczka kokosowego, 3 czubate łyżki budyniu waniliowego bez cukru, 1/3 szklanki napoju roślinnego, 3 łyżki cukru kokosowego lub ksylitolu, ziarna wanilii, 20g masła lub oleju kokosowego
  • POLEWA: 50g czekolady 80% kakao, 20g masła lub oleju kokosowego

Zmiel płatki na mąkę, a daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw na 10 minut. Odlej wodę i zblenduj daktyle z masłem orzechowym. Wymieszaj kakao, mąkę owsianą, dakyle i topione masło. Wyłóż mokrymi dłońmi spód formy. Schowaj formę do lodówki na 15 minut.

W tym czasie zagotuj mleczko kokosowe. Wymieszaj budyń z ksylitolem i napojem roślinnym. Masę wlej do gotującego się mleczka i energicznie wymieszaj, dodaj również masło i ziarna ekspandowane. Wylej masę budyniową na spód. W garnuszku roztop masło z czekoladą, polej całe ciasto.

Jedna porcja (70g) dostarcza:

  • 236 kcal
  • 4g białka
  • 14g tłuszczu
  • 21g węglowodanów

Szyszki „Michałki”

Składniki:

  • 3-4 garście ziaren ekspandowanych
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 50g masła orzechowego
  • 50g daktyli

W garnuszku, w kąpieli wodnej roztop gorzką czekoladę, dodaj masło orzechowe. Daktyle namocz w gorącej wodzie, odcedź i zmiksuj. Wymieszaj z czekoladą i ziarnami ekspandowanymi. Ulep szyszki i schowaj je do lodówki co najmniej na 2h.

Jedna porcja dostarcza:

  • 99 kcal
  • 6,6g tłuszczu
  • 3 białka
  • 7g węglowodanów

Tarta jaglana

Składniki

  • SPÓD: 3-4 garście ekspandowanych ziaren, 30g masła lub oleju kokosowego, 30g masła orzechowego. 70g daktyli
  • KREM: 5 łyżek kaszy jaglanej, 1 banan, 40g gorzkiej czekolady, 2-3 łyżki ksylitolu lub cukru kokosowego

Wymieszaj roztopione masło i masło orzechowe z ekspandowanymi ziarnami. Dodaj namoczone i zblendowane daktyle. Powstałą masą wyłóż spód formy i schowaj do lodówki. W tym czasie przygotuj krem: ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zblendują ją dokładnie z bananem, roztopioną czekoladą i cukrem. Wyłóż masę na spód.

Jedna porcja dostarcza:

  • 220 kcal
  • 4g białka
  • 11g tłuszczu
  • 26g węglowodanów

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *